Peugeot 3008 maakt rijden nog leuker dan het al is

Het blijft een rustige wagen, maar voor de rest: olala wat lekker allemaal. Alles aan de Auto van het Jaar is makkelijk, vertrouwd en comfortabel.

Bart Koetsenruijter
Peugeot 3008. Beeld afp
Peugeot 3008.Beeld afp

Kwam dat even goed uit. Juist nu het Franse oud-geldmerk Peugeot voornemens was zijn imago af te stoffen, verpletterde zijn 3008 DKR alle concurrenten in de 'slopendste rally ter wereld', Dakar. Die tegenwoordig overigens in Zuid-Amerika wordt verreden, maar nog zeker zo slopend is als toen-ie van Parijs naar Dakar ging. Wie de verslaggeving ervan heeft gevolgd, zal de kenmerkende achterlichten van de auto niet snel vergeten. Het was indrukwekkend wat de teams Peugeot-Total de eerste twee weken van dit jaar presteerden. Na winst in 2016 (in de 2008 DKR) volgde een 1ste, 2de én 3de plaats in 2017.

In een 3008 dus. Nou ja, niet de auto die u misschien gaat kopen. En ook niet de auto die Blik een week mocht uitproberen. Daarmee heeft de monstrueuze rallyversie weinig van doen. Maar voor het imago van het merk is het goud. Peugeot wil stoerder worden. Dus worden de MPV's, die de 2008, 3008 en 5008 waren, SUV's. Voor zover die termen nog bruikbaar zijn. Want MPV, SUV en crossover - 'sports crossover' lazen we ook al - het verglijdt allemaal langzaam in elkaar.

Feit is dat het om auto's gaat die lekker hoog zitten en dus prettig in- en uitstappen (ook handig voor de groeiende groep welvarende ouderen) en beter overzicht bieden. Dat er een sport- en off-roadstand op zit, u gelooft het wel. Wij ook.

Lees verder na de illustratie.

Gereden Peugeot 3008 GT-Line
Motor 1.2 PureTech, 130 pk
Prijs gereden model euro 38.677
Vanafprijs 3008 euro 30.360
Verbruik tijdens test 6.1 l/100 km

null Beeld Volkskrant Infographics
Beeld Volkskrant Infographics

Brullen doet hij niet

Neem nu onze 3008. Die heeft een bescheiden 1.2 liter benzinemotor (er is ook een 1.6 verkrijgbaar en in de dieselversie ook nog een 2.0) met zes versnellingen, al dan niet handgeschakeld. Die mag stoerder ogen dan zijn voorganger, en vooral geslaagder - hij is gewoon mooi - brullen doet hij niet. Het is knap dat die motor 130 pk levert, maar voor een auto van minstens 1.229 kilo is dat niet overdreven veel. Daarmee blijft ook de nieuwe 3008 een echte Peugeot: je rijdt er probleemloos maar wel rustig mee weg.

Nog even terug naar dat handgeschakelde, de versie die Blik reed: niet doen. Neem een automaat. De versnellingspook zit op een fors verhoogde console en dat is minder prettig als je voortdurend moet schakelen.

Auto van het Jaar

Voor alle duidelijkheid: daarmee hebben we de kritiek op de 3008 gehad. Want wat een heerlijke auto is het; hij werd op de onlangs gehouden 'autosalon' van Genève door journalisten uitgeroepen tot Auto van het Jaar. We kunnen nu een betoog schrijven over onderstel, koppel en bochtengedrag, maar vergeet het: de 3008 rijdt gewoon voortreffelijk.

Het grootste plezier levert wat Peugeot trots de i-Cockpit noemt. Daarvoor geldt, net als voor het rijden: dankzij het gebruiksgemak voelt alles direct vertrouwd. Neem het display voor navigatie, media en communicatie. Dat is een touchscreen maar wel voorzien van toetsen waarmee je snel tussen functies kunt wisselen. Klinkt ouderwets in dit swipetijdperk, maar het is echt prettiger als je primair bezig bent een auto te besturen.

Veiligheid

Qua veiligheid levert de nieuwe 3008 knap veel waar (waaronder een zelfdenkend remsysteem in noodgevallen, afstandswaarschuwing, dodehoekverklikker en automatisch grootlicht) voor betrekkelijk weinig geld (euro 500), al is het uitgebreidste pakket (met adaptieve snelheidsregelaar) alleen mogelijk in de duurste versies.

En verder heeft Peugeot met scherp oog rondgeshopt voor vrolijk makende gadgets die we al eerder tegenkwamen maar hier in één auto verzameld zijn: het leeuwtje dat in het donker ter verwelkoming op de grond wordt geprojecteerd door een lampje onder de zijspiegel; de zijspiegels die naar beneden draaien als u achteruit inparkeert; de bergruimte in het middenconsole die gekoeld wordt; de achterklep die open gaat als u met volle armen uw been even onder de bumper beweegt. Vraag ernaar; ze maken het rijden in de nieuwe 3008 nog leuker dan het al is.

Een e-Peugeot

Op zijn manier doet Peugeot mee aan de elektrohype. De (van oudsher) fabrikant van van alles en nog wat, levert elektrische fietsen en scooters én een elektrische step. Die 'moderne mobiliteitsvariant', de e-Kick, is als opvouwbaar accessoire verkrijgbaar en past keurig in de achterbak.

Meer over