Nieuws

Petitie voor niet-koloniale naam voor Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse Maori-partij heeft een petitie gelanceerd om de naam van het land te veranderen in Aotearoa. De naam Nieuw-Zeeland stamt uit het koloniale tijdperk en is volgens de Maori’s te Nederlands.

Een lid ban de Labourpartij (r) ontvangt een traditionele 'hongi' van een leider van de Maori-Partij in het parlement van Nieuw-Zeeland.  Beeld Getty Images
Een lid ban de Labourpartij (r) ontvangt een traditionele 'hongi' van een leider van de Maori-Partij in het parlement van Nieuw-Zeeland.Beeld Getty Images

‘Nieuw-Zeeland is een Nederlandse naam. Zelfs de Nederlanders hebben hun naam veranderd – van Holland naar Nederland, in Christusnaam!’, verklaarde de partij in een statement. ‘We zijn een Polynesisch land, we zijn Aotearoa.’ Ook andere Nieuw-Zeelandse geografische aanduidingen moeten vervangen worden door Maori-namen, aldus de partij, in een proces dat in 2026 voltooid zou moeten zijn.

‘De namen van onze voorouders worden gemangeld, verbasterd en genegeerd. Dit is de 21ste eeuw, dit moet veranderen’, aldus de petitie. Doordat de regering van Nieuw-Zeeland het onderwijs al heel lang een ‘koloniale agenda’ heeft opgelegd, is de kennis van de eigen taal onder de Maori-bevolking sterk gedaald. Nog maar 20 procent van de Maori’s beheerst de taal. Negentig jaar geleden was dat 90 procent.

De Maori-partij heeft slechts twee zetels in een parlement dat 120 zetels telt. Niettemin vindt haar strijd voor de Maoricultuur een zekere weerklank. Steeds meer politici en bedrijven gebruiken de naam Aotearoa, naast de officiële naam Nieuw-Zeeland. ‘Ik hoor steeds vaker dat Aotearoa en Nieuw-Zeeland gebruikt worden als onderling inwisselbare namen, en dat is iets positiefs’, zei de sociaal-democratische premier Jacinta Ardern vorig jaar. Maar Ardern wilde de naam van Nieuw-Zeeland nog niet officieel veranderen. Rechtse politici keerden zich echter tegen een naamswijziging.

‘All Whites’

Tegelijkertijd gaan er stemmen op om de bijnaam van de nationale voetbalploeg van Nieuw-Zeeland, de All Whites, te veranderen. De nationale voetbalbond onderzoekt zo’n naamswijziging. ‘Het is te vroeg om over een uitkomst te spreken, maar dat is een belangrijk stuk werk bij het streven om de meest inclusieve sport van Aotearoa (Nieuw-Zeeland) te worden’, aldus de bond in een verklaring.

De bijnaam werd in 1982 voor het eerst gebruikt en slaat niet alleen op het witte tenue, maar is ook een speelse variant op de All Blacks, de succesvolle Nieuw-Zeelandse rugbyploeg die geheel in het zwart speelt en een veel langere traditie heeft dan het voetbalteam. ‘Gaan ze nu ook de naam All Blacks veranderen?’, vroeg record-topscorer Vaughan Coveny zich af. Ook oud-speler Wynton Rufer, zelf van Maori-afkomst, zag geen kwaad in de naam All Whites: ‘De naam is geassocieerd met de All Blacks, het gaat allemaal om succes, winnen en eenheid.’

Meer over