Petitie om trein voor Driek van Wissen

Belcampo heeft er een. Willem Wilmink ook. Zelfs Hans Wiegel. En het moet gek lopen wil er straks ook niet een trein door het Groningse en Friese land glijden met de naam van Driek van Wissen, dichter des vaderlands. Noordelijk Nederland staat achter hem.

LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Vanmorgen om half negen zal dichter/arbeider Bart Droog uit Eenrum aanbellen bij André Cnossen, directeur Trein van Arriva in Heerenveen. In zijn hand een petitie met 250 handtekeningen. Alle schrijvers, journalisten en politici van het noorden staan op de lijst naast bekende Nederlanders als Drs P., Adriaan van Dis, Ivo de Wijs, Youp van 't Hek. En Pierre Rawie natuurlijk, dichter en boezemvriend van de in 2010 overleden Driek van Wissen.

De dichter van de ollekebollekes, limericks, rondelen, kwatrijnen, puntdichten en vooral de sonnettette, was treinreiziger pur sang. In zijn periode als vaderlands dichter bereisde hij het hele land. Maar zijn ervaring deed hij bovenal op gedurende de dertigjarige pendeltocht tussen Groningen en het dr. Aletta Jacobscollege in Hoogezand, waar hij les gaf.

Pakweg twee maanden geleden heropende Arriva de lijn Groningen- Veendam. Arriva regelt het vervoer per trein en bus in de noordelijke provincies. Rawie stapte in deze trein en mijmerde voor zich uit over zijn vriend, over diens treinreizen en over Dries' naam flitsend door het landschap.

Hij wijdde er een column aan in het Dagblad van het Noorden en die werd gelezen door Bart Droog, initiatiefnemer van de petitie.

Toen ging het snel. 'Zoals Arriva-treinen mensen naar hun bestemmingen brengen, zo bracht de dichter en taalvirtuoos Driek van Wissen poëzie naar de mensen en mensen naar de poëzie', ronkt de beginzin van de petitie. De vraag of het nieuwe treinstel van Arriva de naam van Driek mag dragen, zal Bart Droog vanochtend nog maar eens herhalen namens alle ondertekenaars, op Trambaan 3 in Heerenveen.

Goed nieuws

Trompetten schalden en men sloeg de trom,

Gejuich weerklonk en luide jubelzangen,

Er werden bonte slingers opgehangen

En een metalen stem riep vrolijk om:

'De trein die het station nu binnenrijdt

Is door een vreemde samenloop op tijd!'

Driek van Wissen, 24 mei 2001

undefined

Meer over