NIEUWSrechtszaak peter p.

Peter P. vrijgesproken van doden eigen vrouw op zeiljacht in Colombia

Peter P. is volgens de rechter niet schuldig aan de dood van zijn vrouw Durdana, die in 2015 door wurging om het leven kwam op hun zeiljacht Lazy Duck in Colombia. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat de 65-jarige P. zijn vrouw om het leven bracht aan het eind van een idyllische vakantiedag, maar de rechtbank ziet daarvoor onvoldoende bewijs.

Het eiland Isla Grande voor de kust van Colombia, waar de Lazy Duck voor anker lag. Beeld Imageselect
Het eiland Isla Grande voor de kust van Colombia, waar de Lazy Duck voor anker lag.Beeld Imageselect

Het echtpaar uit het Overijsselse Heino was al drie jaar op wereldreis toen Durdana (54) in september 2015 dood werd aangetroffen aan boord van de zeilboot, die voor anker lag voor een Caribisch eiland voor de kust van Colombia. Haar man Peter P. heeft steeds gezegd dat het duo werd overvallen door piraten, maar van hen ontbrak ook na uitgebreid rechercheonderzoek ieder spoor.

Peter P. kon daarnaast nauwelijks iets verklaren over wat er dan precies met zijn vrouw zou zijn gebeurd die fatale avond, omdat hij naar eigen zeggen werd vastgehouden op de wc. Hoewel zijn vrouw op enkele meters afstand moet zijn overleden, zegt hij daarvan niets te hebben meegekregen.

Piratenscenario

De officier van justitie zei tijdens de zitting drie weken geleden dat het verhaal van Peter P. zo ‘vol met onverklaarde en onaannemelijke elementen’ zit, dat het als ongeloofwaardig moet worden afgedaan. Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat het ‘piratenscenario’ kan kloppen.

Het Openbaar Ministerie (OM) moest tijdens de zitting wel toegeven dat er nauwelijks een logisch motief te bedenken is waarom P. zijn vrouw zou hebben gewurgd. Het stel had een gelukkig huwelijk en Peter P. is blijkens onderzoek geen agressief persoon en is niet bekend met psychische klachten. Dat een daad moeilijk te verklaren is, betekent volgens het OM niet dat die niet is gebeurd. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 8 jaar wegens doodslag.

De rechtbank Utrecht gaat daar niet in mee en spreekt de verdachte vrijdag vrij. Naar het oordeel van de rechter zijn er wel degelijk aanwijzingen dat er mogelijk piraten aan boord van de Lazy Duck zijn geweest. Zo is er een bloedspoor gevonden, waren er verwondingen aan het lichaam van Peter P. en verdwenen enkele objecten van boord, zoals Durdana’s handtas.

‘Daarnaast zijn er omstandigheden, zoals het tropische klimaat in Colombia, die maken dat het niet aantreffen van sporen van overvallers niet betekent dat er geen overvallers op de boot zijn geweest’, aldus de rechtbank.

Peter P. heeft nooit vastgezeten voor de dood van zijn vrouw. Hij ging er al van uit te worden vrijgesproken, zei hij eind september tegen de rechter.

Overleden op de Lazy Duck

Wurging op een zeiljacht in een Caribisch paradijs. Was het haar echtgenoot die Durdana om het leven bracht, of toch een groep piraten?

Meer over