Update

Peter den Oudsten wordt de nieuwe burgemeester van Groningen

Peter den Oudsten wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Met hem krijgt de stad toch weer een mannelijke PvdA'er. Vijf van de acht sollicitanten voor de vacature waren van D66-huize. In de profielschets stond dat de voorkeur uitging naar een vrouw.

Peter den Oudsten tijdens het slotfeest van Serious Request in Enschede in 2012. Beeld anp
Peter den Oudsten tijdens het slotfeest van Serious Request in Enschede in 2012.Beeld anp

Den Oudsten (62), sinds 2005 burgemeester van Enschede, volgt Ruud Vreeman (PvdA) op. Vreeman nam de honneurs waar nadat Peter Rehwinkel in november 2013 vroegtijdig opstapte. Den Oudsten treedt naar verwachting aan op 2 januari 2015. D66 maakte de meeste kans om de burgemeester te mogen leveren. De partij won in maart met overmacht de Groningse gemeenteraadsverkiezingen door van 3 naar 9 zetels te gaan. Onder het motto 'Voor de verandering' vormen de Democraten een college met GroenLinks, de VDD en de PvdA. De PvdA zakte van 9 naar 6 zetels.

D66'er Henk Pijlman, oud-wethouder en thans bestuurder bij de Hanzehogeschool in Groningen, werd het meest genoemd. Maar wie genoemd wordt, wordt het niet, zo blijkt eens te meer. Zo krijgt Groningen toch weer een PvdA-burgemeester, zoals al het geval is sinds 1951, en wordt de PvdA-hegemonie in het rode bolwerk voortgezet.

'Politieke signatuur was niet opgenomen in de profielschets. We wilden gewoon de beste burgemeester voor Groningen', zei voorzitter van de vertrouwenscommissie Jetze Luhoff (D66). Volgens Luhoff krijgt Groningen met Den Oudsten een zeer ervaren bestuurder met verbondenheid met Noord-Nederland. Hij roemde de voormalig burgemeester van Meppel en oud-wethouder in Leeuwarden bovendien als bruggenbouwer.

Peter den Oudsten (links) met FC Twente-voorzitter Joop Munsterman tijdens een persconferentie. Beeld anp
Peter den Oudsten (links) met FC Twente-voorzitter Joop Munsterman tijdens een persconferentie.Beeld anp
De Grote Markt in Groningen met het stadhuis. Beeld anp
De Grote Markt in Groningen met het stadhuis.Beeld anp

Falende Rehwinkel
Peter den Oudsten moet de herinnering aan de onfortuinlijke Peter Rehwinkel uitwissen. Als zoon van de stad werd Rehwinkel in 2009 met gejuich onthaald, maar al snel regen de incidenten zich aaneen. Toen op een nacht de dijken langs het Eemskanaal dreigden door te breken, had Rehwinkel als voorzitter van de Veiligheidsregio zijn telefoon uit staan. Ook zijn optreden tijdens de Facebookrellen in buurgemeente Haren werd bekritiseerd.

Later bakkeleide Rehwinkel openlijk met commissaris van de Koning Max van den Berg. Die eiste een miljard euro voor Groningen als compensatie voor de aardbevingen. Rehwinkel verweet hem Calimero-gedrag. Het kwam Rehwinkel op een reprimande te staan, waarna hij spijt betuigde. Al twee jaar voor het einde van zijn eerste termijn maakte Rehwinkel bekend geen tweede periode te ambiëren. Nadat hij in oktober 2013 vertrok, bereikte de soap een nieuw hoogtepunt. De functie van rampenmanager bij een internationale organisatie in Barcelona, waarvoor hij Groningen verliet, bleek hij te zijn misgelopen omdat hij die functie alleen als burgemeester kon bekleden.

Peter Rehwinkel. Beeld anp
Peter Rehwinkel.Beeld anp
Meer over