Pestkoppen

org voor een mooie begrafenis, zónder mensen van school.' Afscheidswoorden van Fleur Bloemen, het meisje dat zelfmoord pleegde na jaren van pesten op school. Haar ouders traden naar buiten, met een interview in Dag tegen pesten, een thema- en actie-avond van BNN en KRO.

De pr voor het nobele initiatief was dik in orde: een fragment van het emotionele interview was aan RTL Nieuws gegeven, EenVandaag had het kijkerspanel erop losgelaten ('Vier van de tien gepesten zegt dat er niets met hun melding op school is gedaan'), na Dag tegen pesten volgde de onthullende Amerikaanse documentaire Bully.

Logisch: hoe cynisch het ook klinkt: pesten en zeker zelfmoord vormen bij uitstek televisiegenieke materie. Persoonlijk drama, dat laat zich goed vertellen in beelden die evenveel indruk als tranen wekken. Dag tegen pesten was dan ook net zo ontroerend als voorspelbaar. Bekende Nederlanders (onder anderen Froukje de Both, Gerard Ekdom, Youp van 't Hek) die allemaal zelf gepest waren, en nu erg tegen pesten zijn. Helga van Leur herhaalde wijze raad van haar moeder: 'Als je gepest wordt, heb je eigenlijk iets heel bijzonders, en daar kunnen pesters niet tegen.'

Vader Bloemen: 'Tegen de pesters zou ik willen zeggen: neem eens contact met ons op, en kijk eens wat een verdriet we hebben. Dan doe je het misschien nooit meer.' Zijn stem stokte, er klonk pianomuziek, hij omhelsde zijn vrouw. Tranen.

Kortom: televisie. Als het ook maar één pestkop beïnvloedt, is dat winst. Waarschijnlijker is dat groepsdynamiek en zelfmoord gecompliceerder in elkaar steken dan goededoelen-tv aankan. Dat presenteert liever het illusionistisch theater, zoals aangekondigd door presentator Arie Boomsma: 'We zoeken naar oplossingen, en we komen in actie!' Later bleek hoe: door een petitie op internet. Met een druk op de knop verklaarde je tegen pesten te zijn en het op te nemen voor de slachtoffers. Zaakje opgelost.

Mede-presentator Tim Hofman: 'Als je dat maar tekent, misschien dat het dan morgen een tikkie gezelliger wordt in de klas. Het zou zomaar kunnen.'

Zo werd de kijker ziende blind gemaakt. Eerst door elkaar geschud met leed, daarna gesmoord in de zalige gedachte dat hij écht wat kon doen. Tekenen tegen pesten, het is als een protestmars tegen de dood - het geeft hooguit de levenden een goed gevoel. Exact de televisie-wetten waarmee we - aangejaagd door BN'ers van dienst en droeve verhalen - moeten opstaan tegen kanker, of tegen een berg opfietsen.

Misschien moesten Boomsma cs de goede bedoelingen ook eens projecteren op de eigen mediawereld. Op hetzelfde Nederland 3 sloot Pownews vrijdag ginnegappend af met een item over een Oosterhoutse scholier die pornografische verhaaltjes over klasgenotes in zijn telefoon had staan. Die telefoon was hem ontfutseld, de teksten waren verspreid via Facebook. Pownews liet de geile puberdromen voorlezen door 'Kinky Denise': 'En toen was Maaike aan de beurt. Ik sloeg heel hard haar kont rood.'

Een verslaggeefster was naar de school gegaan. Ze had leerlingen aangesproken voor details. Eén beklaagde zich over het beroerde taalgebruik en de vele herhalingen in de teksten van het puberbrein. Aan de weigerachtige rector: 'Is de jongen gestraft?' Voor de aardigheid noemde ze de naam van de jongen nog even.

Het leek verdacht veel op pesten. Op school had de puistenkop natuurlijk al geen leven meer, Pownews schopte hem nog even deaud. Gewoon omdat het kan. Geen petitie tegen gezien.

undefined

Meer over