PERSOONLIJK

Naar nu pas bekend is geworden, is op 23 mei de beeldend kunstenaar JAMES LEE BYARS (1932) in een ziekenhuis in Cairo overleden....

De in Detroit geboren Byars is bekend geworden met performances en 'acties', waarbij hij bijvoorbeeld een heteluchtballon liet opstijgen die aan de aarde bevestigd was met een gouden draad van één mijl lang.

De kleuren goud, zwart en rood, lappen zijden en minimalistische vormen vormden constanten in Byars' werk. In zaalvullende installaties toonde hij (lava)ballen, driehoeken en cirkels, stenen en balken, en dit steeds in wisselende composities. Zijn streven was niets minder dan kosmische perfectie behalen. Tijdens openingen van tentoonstellingen hulde Byars zichzelf ook vaak in goud, en droeg hij een blinddoek.

Byars zag zichzelf als een kunstenaar-sjamaan, iemand die via zijn kunst bemiddelde tussen het ondermaanse en bovenaardse. In die zin was Joseph Beuys zijn grote voorbeeld, mar hij is ook geïnspireerd door Yves Klein, John Cage en Christo.

Byars' werk was vorig jaar te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Vijf jaar geleden werd hem op de Documenta in Kassel een 'eregalerij' ter beschikking gesteld.

Meer over