Persoonlijk

Zeven meisjes hebben de drie hoofdprijzen gewonnen van de dertigste Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers. Staatssecretaris K. Adelmund van Onderwijs huldigde hen zondag in het Amsterdamse wetenschapscentrum newMetropolis....

INGE PLOUM (13) uit Alphen a/d Rijn en ARJENNE GUSSENHOVEN (13) uit Koudekerk a/d Rijn ontwikkelden een hefboomconstructie om de dop van een tube te halen en de tube uit te knijpen. Hun uitvinding is bedoeld voor reumapatiënten en gehandicapten. De twee krijgen elk een Apple iMac, hun school krijgt er drie.

NATALIE KUIJPER (14) en SHANNA LE DOUBLE (15) uit Alkmaar bestudeerden het effect van geluid, in het bijzonder muziek, op het concentratievermogen van jongeren. De twee mogen begin mei voor Nederland naar de International Science and Engineering Fair in Philadelphia (VS).

MARIE-ANNE MARÉCHAL (16), KIM GEELEN (17) en ANNE COLLEN (16) uit Weert onderzochten de effectiviteit van mondwater. Zij vertegenwoordigen Nederland in september op de Europese Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers in het Griekse Thessaloniki.

Meer over