PERSOONLIJK

Op 38-jarige leeftijd is vrijdag in zijn woning te Rotterdam de in Georgië geboren filmer TATO KOTETISHVILI overleden. Tato, zoals hij door iedereen genoemd werd, was vooral op het Rotterdamse filmfestival een bekende en flamboyante verschijning....

Zijn films zijn artistieke, dikwijls explosieve ontboezemingen zoals het drie minuten durende filmpamflet Het effect van Pascal's Citaat op de wereldgeschiedenis uit 1996. Dit citaat luidde: 'Was de neus van Cleopatra groter geweest, dan zou de wereldgeschiedenis een andere loop gekregen hebben.' Tato gaf als voorbeeld dat de Amerikaans president zijn secreteresse verleidt en per ongeluk op de rode knop drukt, waardoor een kernoorlog onvermijdelijk wordt en de wereld vergaat. De film was bedoeld als aanklacht tegen de kernproeven van Frankijk op Mururoa.

In 1990 regisseerde Tato een deel van de episodenfilm City Life, waarmee het Rotterdamse festival werd geopend. Later maakte hij onder meer Rose, Violet and Lily en To be or not to be. Zijn langste film was Anemania. Tato had net in zijn geboortestad Tbilisi de opnamen voltooid van een autobiografische documentaire, Nostalgie. Zijn producenten Lumen Film en de NOS zullen de film afmaken en uitzenden.

Meer over