PERSOONLIJK

De prominente Turkse schrijver AZIZ NESIN is in de nacht van woensdag op donderdag overleden aan een hartaanval. Hij was tachtig jaar oud....

Nesin geldt als de eerste satiricus in de Turkse literatuur. Hij publiceerde meer dan honderd boeken en toneelstukken - genadeloze en scherpe satires, waarin hij noch de politiek, noch de militairen, noch de bekrompen islamitische geestelijkheid spaarde.

Dat kwam hem op herhaalde gevangenschap te staan, en op de woede van de moslims. Door geen van beide liet hij zich intimideren.

Nesin gaf openlijk steun aan de Britse schrijver Salman Rushdie, die door de geestelijke leiders van Iran ter dood veroordeeld is en wiens 'voor de islam beledigende' boek De Duivelsverzen ook in Turkije verboden was. Hij trotseerde dat verbod en publiceerde delen van De Duivelsverzen.

In 1993 liep een demonstratie van fundamentalisten tegen Nesin, in Sivas in centraal-Anatolië, uit de hand: het hotel waar hij verbleef werd door betogende moslims aangevallen en in brand gestoken. Nesin liep slechts een lichte rookvergiftiging op, maar 37 hotelgasten, onder wie een Nederlandse vrouw, vonden de dood.

Meer over