Persoonlijke inkijkjes maken De Verdediging een boeiend document

Advocaten zien we te pas en te onpas op tv. Boeiend wordt het als een bekend kantoor zich op de huid laat zitten.

null Beeld
Beeld

Daar waren ze weer, de advocaten aan de talkshowtafel. Maandagavond zat nagenoeg het hele kantoor Ficq & Partners bij De Wereld Draait Door. Nu eens niet om over een zaak te praten, maar om de vierdelige documentaireserie De Verdediging (BNN-VARA) te pluggen. De strafrechtadvocaten werden anderhalf jaar gevolgd door Monique Nolte, maker van onder meer de geweldige documentaire Het beste voor Kees (2014).

Aan Noltes camera's hoefden Bénédicte Ficq en haar collega's waarschijnlijk niet lang te wennen. Ficq was een van de topadvocaten die zich in 2010 in de ziel lieten kijken door interviewer Coen Verbraak. Sindsdien is de status van de strafpleiter als mediapersoonlijkheid alleen maar gegroeid. Vorig jaar was er de documentaire Wij Moszkowicz (2Doc/KRO-NCRV), over de bekende advocatenfamilie. Die stond ook model voor dramaserie De maatschap (VPRO).

Juist het door heren als Bram Moszkowicz en Theo Hiddema opgeworpen glamourbeeld van de steradvocaat was voor Ficqs kantoorgenoot Nico Meijering reden om in te stemmen met de komst van Monique Nolte als nekhijger. 'Dat beeld doet geen recht aan onze beroepsgroep, waarvan denk ik 99 procent keihard aan het werk is, niet aan spelletjesprogramma's meedoet en zich maatpakken laat aanmeten,' zei Meijering in DWDD.

In De Verdediging gaat het over dagelijkse praktijk in rommelige werkkamers, met in de woensdag uitgezonden openingsaflevering onder meer aandacht voor Ficqs aanklacht tegen de tabaksindustrie en Meijering die uitspraak krijgt in de Endstra-zaak, waaraan hij tien jaar heeft gewerkt. We zien hem vooraf hardlopen langs de zee en mediteren op het strand. 'Voor mij de beste drug tegen de stress.'

Nico Meijering mediteert op het strand. Beeld
Nico Meijering mediteert op het strand.Beeld

Vanzelfsprekend mocht Nolte niet alle gesprekken tussen advocaat en cliënt filmen, maar ze was erbij toen advocaat Leon van Kleef keukentafeloverleg voerde met Harrie Ramakers, president van motorclub Bandidos. Die ontmoeting kwam ook in DWDD aan de orde: het moet toch een mediastrategische keuze zijn om Ramakers vol in beeld te brengen?

Ficq: 'Ik beroep me op mijn zwijgrecht.'

Van Nieuwkerk: 'Dus dit was een goede vraag?'

Ficq: 'Ik beroep me op mijn zwijgrecht.'

Natúúrlijk is het een kans om deze stotterende kerel een minder bandieterig gezicht te geven, zoals de advocaat meer mens wordt wanneer je 'm dingen hoort zeggen als 'Ik heb een droge bek van de spanning'. Of als je ziet dat hij mailtjes typt met in de onderwerpregel 'Vrijspraak!!! Bubbeltjes dan maar?', en dat Ficq antwoordt met 'joehoeeeeeeeeeee'. Ook die persoonlijke inkijkjes maken De Verdediging nu al een boeiend document.

Dat het niet altijd proosten geblazen is bij Ficq & Partners krijgen we nog te zien, met de ontknoping van het Passageproces. Dino Soerel werd in juni veroordeeld tot levenslang, terwijl Meijering en Christian Flokstra hoopten op vrijspraak. Bubbeltjes zaten er die dag niet in, eerder een dubbele whisky.

Meer over