PERSOONLIJK: AD PLOEG (1927) Oud-VVD-kamerlid groeide in parlement uit tot krijgsman

Op 67-jarige leeftijd is dinsdag in zijn woonplaats Arnhem het voormalige VVD-kamerlid en staatssecretaris voor Landbouw en Visserij Ad Ploeg overleden....

Zeventien jaar lang heeft Ploeg de Haagse politiek gediend. Hij was beroepsmilitair die eind jaren veertig, begin jaren vijftig ondermeer had gediend in Indonesië en Korea. Als luitenant-kolonel buiten dienst trad hij in 1972 toe tot de Tweede Kamer.

In het parlement ontwikkelde Ploeg zich al snel tot een krijgsman. Hij maakte zich steevast zorgen over de stand van zaken in de landsverdediging, ontpopte zich als hoeder van de militaire oefenterreinen en was een blakende voorstander van plaatsing van de kruisraketten in de grote discussie over deze wapens in de jaren tachtig. Ploeg maakte zich sterk voor het behoud van Bronbeek, het militaire bejaardenhuis in Arnhem.

De VVD'er achtte zichzelf bij herhaling geschikt voor ten minste een staatssecretariaat op Defensie. Hij werd gepasseerd. Ploeg toonde zich dan niet rancuneus, maar droeg onverslagen zijn lot. In 1982 werd de oud-militair staatssecretaris voor Landbouw en Visserij. Hij moest zich gaan bezighouden met vangstquota, garnalen en legbatterijen. Daar werd in Den Haag aanvankelijk nogal lacherig over gedaan, maar Ploeg stoorde zich hieraan niet en stortte zich met overgave op zijn nieuwe werkterrein. Aan de ontduiking van de vangstbeperking kon ook Ploeg echter geen einde maken.

De VVD-politicus kwam in opspraak door een interview in Vrij Nederland waarin hij de Anne Frankstichting 'een crypto-communistische organsatie' noemde. Hij zag zich gedwongen zijn excuses aan te bieden voor deze beschuldiging.

De actrice LIESBETH STRUPPERT (55) is maandag in Amsterdam overleden. Struppert maakte na haar opleiding aan de Arnhemse toneelschool in 1961 haar debuut bij het gezelschap Studio van regisseur Kees van Iersel in de voorstelling Verkeerd begin van Jan Staal.

Ze bleef tot 1969 bij Studio, was daarna verbonden aan Toneelgroep Theater in Arnhem en het Nieuw Rotterdams Toneel. Om gezinsredenen werkte ze vervolgens een tijdje niet, maar vanaf 1976 was ze weer geregeld te zien in het theater en op de televisie.

In het theater speelde ze de rol van Miep Gies in Het dagboek van Anne Frank (1983/84) in regie van Jeroen Krabbé en in Arthur Millers Dood van een handelsreiziger (1982/83). Op televisie was ze onder meer te zien in de VARA-serie Pipo de Clown en de KRO-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen.

De Nationale Scheveningen Cabaretprijs is dit jaar toegekend aan MINI & MAXI. Het duo krijgt de prijs voor het theaterprogramma Scherzo. 'Clownerie, kolder, parodieën, Felliaans surrealisme, gags, circus en goochelkunst', aldus het juryrapport, 'zijn in Scherzo verweven in prachtige toneelbeelden: fijnzinnig amusement van topniveau.' In het verleden ging de prijs naar Herman van Veen, Martine Bijl, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal, Paul de Leeuw en Harrie Jekkers. Voor Mini & Maxi (Karel de Rooij en Peter de Jong) is het de eerste prijs in eigen land. Het duo was al in Cannes en Montreux onderscheiden.

De Nederlandse film Venus in Furs van MAARTJE SEYFERTH en VICTOR NIEUWENHUIJS is op het festival van St Petersburg bekroond met de prijs voor de beste buitenlandse film. Venus in Furs behandelt het thema masochisme en is gebaseerd op het boek Venus im Pelz van de Oostenrijkse schrijver Leopold von Sacher-Masoch. De film ging in januari tijdens het filmfestival van Rotterdam in première en wordt in het najaar uitgebracht in de bioscoop.

Meer over