Personeelsverloop onder Trump creëert problemen: achterblijvers moeten voortdurend inspringen en improviseren

Geen president werkte er ooit zo snel medewerkers doorheen als Trump. Laatste in de rij: economisch adviseur Cohn, die het oneens is met de importheffingen.

President Donald Trump en voormalig economisch adviseur Gary Cohn Beeld afp
President Donald Trump en voormalig economisch adviseur Gary CohnBeeld afp

En weer is er een vacature in het Witte Huis. Het vertrek van nationaal economisch adviseur Gary Cohn dinsdag betekent een nieuwe aderlating in het team dat Donald Trump moet helpen met zijn presidentschap. Nieuw bloed is steeds lastiger te vinden, zeggen deskundigen.

In de eerste veertien maanden is 43 procent van het 'A-team' rond de president al vertrokken, zegt Kathryn Dunn Tenpas, een onderzoeker bij het Brookings Institution die het personeelsverloop onder Trump heeft vergeleken met dat onder de vijf presidenten voor hem. Het verloop in het eerste jaar was ruim twee keer zo hoog als dat van de vorige recordhouder, Ronald Reagan. 'Het gaat maar door', zegt Tenpas. 'Dit is slecht voor het Witte Huis en voor het land.'

Cohns vertrek is het gevolg van de importtarieven voor staal en aluminium die Trump vorige week aankondigde. Cohn, een voormalige bankier bij Goldman Sachs, is een groot voorstander van vrijhandel en was de aanvoerder van de 'globalistische' factie in het Witte Huis. De importtarieven druisen in tegen zijn hele economische wezen, en dus zat er niets anders op dan te vertrekken.

Een beetje verloop

Cohn past in een eindeloze rij met bekende en minder bekende namen, van veiligheidsadviseur Mike Flynn tot communicatiedirecteur Hope Hicks. De meesten hielden de eer aan zichzelf, na bijvoorbeeld een aanvaring met Trump (Sean Spicer), gebrekkig functioneren (Rience Priebus), het verraden van Trump (Steve Bannon), het uitschelden van collega's (Anthony Scaramucci), een misdaad (Mike Flynn) of een simpele burnout (Hope Hicks).

'Het is niet ongebruikelijk dat een president in zijn eerste jaar slecht presterende medewerkers ontslaat', schrijft Tenpas in een analyse die in januari verscheen. 'Een beetje verloop is te verwachten en komt het beleid ten goede. Maar als te veel wordt, creëert het problemen.'

In de eerste plaats betekent elk vertrek een nieuw begin. De vervanger moet opnieuw worden ingewerkt, wat de druk op de achterblijvers (en het moreel) vergroot. De vertrekker verbreekt een netwerk van persoonlijke relaties in Washington: de connecties met Congresleden, partijleiders, belangengroepen en journalisten. 'Die banden zijn niet makkelijk te herstellen', zegt Tenpas. 'Een groot verloop is daarom echt verstorend te noemen.'

In het Witte Huis van Trump worden de voortdurende verse vacatures bovendien niet snel vervuld, en soms helemaal niet. Er is nog steeds geen nieuwe chef strategie (na het ontslag van Bannon) en nog geen assistent-chefstaf voor John Kelly (na het ontslag van Katie Walsh en de promotie tot minister van Kirstjen Nielsen). Dat draagt bij aan de werkdruk en de chaos, omdat de achterblijvers voortdurend moeten inspringen en improviseren.

Trump vindt dat verloop niet erg, omdat hij 'voor elke post kan kiezen uit tien topmensen', zo zei hij dinsdag. 'Iedereen wil in het Witte Huis werken. Vele, vele mensen willen welke baan dan ook. Ze willen allemaal een stukje van het Oval Office. Ze willen allemaal een stukje van de West Wing.'

Maar Tenpas betwijfelt dat. 'Het is geen prettige plek om te werken. Kijk naar Cohn. Wanneer je zestig uur of meer per week in het Witte Huis werkt en je gezin nauwelijks nog ziet, dan moet het enorm frustrerend zijn als de president helemaal niet naar je luistert.'

Bovendien staat een jaartje werk in dit Witte Huis niet zo goed op een cv, denkt ze. 'Voor veel mensen is het een smet op hun reputatie. Vroeger was een post in het Witte Huis goed voor een prestigieuze baan daarna, in het bedrijfsleven of als lobbyist. Ik probeer ze zoveel mogelijk te volgen, maar het is nu niet duidelijk waar de vertrekkers terechtkomen. Wat is Sean Spicer gaan doen? Lezingen geven?

Weggeëbd enthousiasme

Voor elke president wordt het na het eerste jaar lastiger om goede mensen te vinden, omdat het enthousiasme van de campagne is weggeëbd en de aantrekkingskracht van een fris presidentschap is verdwenen. Voor Trump geldt dat nog sterker, omdat hij zijn mensen vooral kiest op basis van loyaliteit, niet expertise. De voorraad loyalisten raakt snel op - al gaan er geruchten dat Trump weer wil teruggrijpen op medestanders van het eerste uur die hij in eerste instantie heeft vernederd of gepasseerd, zoals oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie.

Daarbij komt volgens Tenpas nog het onderzoek van Robert Mueller naar de mogelijke samenwerking van team-Trump met de Russen, dat als een donkere wolk boven het Witte Huis hangt. Medewerkers zijn bang dat ze dure juridische hulp nodig hebben als de aandacht van de speciale onderzoeker zich op hen richt.

'Trump zoekt altijd naar the best and the brightest', zei Sean Spicer in 2016, toen nog als woordvoerder van de Republikeinse partij, waarmee hij de hoop voedde dat de vers gekozen president zich zou omringen met ervaren adviseurs. Daar zal hij steeds beter naar moeten zoeken.

Meer over