Personeelslid klaagt gezant in Syrië aan

Het kabinet heeft de ambassadeur van Nederland in Syrië, Roderick van Schreven, bevorderd naar een hoge functie op het ministerie van Economische Zaken....

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de klacht en het feit dat deze onlangs is behandeld, maar weigert inhoudelijk op de kwestie in te gaan.

Van Schreven (51) is sinds 2002 ambassadeur in Damascus. Eind januari 2006 stemde het kabinet in met zijn benoeming tot directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen (BEB) bij het ministerie van Economische Zaken.

Begin dit jaar behandelde de Klachtadviescommissie van Buitenlandse Zaken de beschuldigingen van het, inmiddels voormalige, personeelslid van de ambassade. Uit documenten blijkt dat de klacht ‘ongewenste omgangsvormen’ betrof: intimidatie, indiscretie en het verspreiden van onjuiste en onheuse informatie over haar.

Tevens heeft ambassadeur Van Schreven zich volgens documenten schuldig gemaakt aan ‘misbruik van zijn gezaghebbende positie ten opzichte van haar, waarbij haar veiligheid in het geding zou zijn gekomen’.

De vrouw, en haar advocaat D. van Kempen, geven geen enkel commentaar.

Van Schreven is op dit moment nog steeds ambassadeur in Syrië. Hij combineert dit met zijn werk als directeur-generaal bij Economische Zaken. Deze functie, die hij sinds maart 2006 bekleedt, geldt als een ambtelijke topbaan.

Van Schreven zelf verwijst in zijn commentaar over de klacht naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden dat hij naast zijn nieuwe baan, nog steeds functioneert als ambassadeur, moet volgens hem worden beschouwd ‘als een signaal naar de Syrische autoriteiten’. ‘Hiermee geven we aan dat we Syrië een belangrijk land vinden.’

Het Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks) is eveneens op de hoogte van de klacht over Van Schreven. Zij was als afgevaardigde van het parlement in 2002 op bezoek in Syrië.

Meer over