Personeel VNU-dagbladen tegen verkoop

De werknemers van de VNU-dagbladengroep eisen harde garanties voor het behoud van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden, handhaving van alle vijf de dagbladtitels en de mogelijkheid om 'andere opties' dan verkoop te onderzoeken, zoals verzelfstandiging....

Tijdens een actiebijeenkomst in de drukkerij van Brabant Pers in Best, georganiseerd door de vakbonden NVJ en FNV Kiem, stelden ze VNU-baas J. Brentjens vrijdag een ultimatum. Hij moet voor maandagmorgen half negen reageren op het eisenpakket van de werknemers. 'Krijgen we geen of niet bevredigend bericht, dan volgt nieuw beraad en worden acties niet uitgesloten', aldus bondsbestuurder R. Laenen van FNV Kiem.

Over die acties hield hij alle opties open: 'Het kan bij een stil protest blijven - stukjes witte pagina - of het wordt een groot protest. Dan komt de krant helemaal niet uit, een dag of enkele dagen, of ze komt pas twee uur later uit.'

De bonden hebben haast, want zij 'voelen' dat een verkoop eerder een kwestie van dagen dan weken is.

Afgelopen donderdag heeft de groepsondernemingsraad eindelijk een gesprek met Brentjens gehad over de verkoopplannen. Maar de VNU-topman liet daarin weinig los. Wel gaf hij de raad te verstaan niets te zien in een onderzoek naar verzelfstandiging, zoals de werknemers willen en ook het Genootschap van Hoofdredacteuren onlangs heeft geopperd.

'Hij wil de cijfers niet geven; dan valt er weinig te onderzoeken', concludeerde NVJ-voorzitter A. Abram. 'Ik vrees dat de verkoop al bijna rond is.'

Het heeft even geduurd voordat de werknemers van VNU-dagbladengroep (2800 mensen, onder wie zo'n achthonderd journalisten) in het geweer kwamen tegen de verkoopplannen. De eerste reacties waren nogal timide. Maar gisteren togen journalisten, grafici, technici en administrateurs van De Gelderlander, De Limburger, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN/De Stem in groten getale naar Best om hun bezorgdheid te uiten.

De bonden hadden de VNU-directie vantevoren ingelicht over de actie, die mogelijk de krantenproductie zou verstoren. Maar hoofdredacteur T. van der Meulen van het Brabants Dagblad zei niet te verwachten dat de krant van zaterdag witte vlekken of pagina's zal vertonen. Er waren genoeg achterblijvers die instonden voor de productie.

Volgens NVJ-voorzitter Abram 'liegt Brentjens dat hij barst' als hij beweert het beste voor te hebben met de dagbladengroep. 'Het gaat hem alleen om de hoogste verkoopprijs', aldus Abram. FNV Kiem is er 'razend' over dat VNU de dagbladen zomaar in de etalage heeft gezet, en daarover niet eens fatsoenlijk overleg heeft gevoerd met de werknemersorganisaties. De vakbond vindt dat getuigen van 'minachting' van de werknemers, die niettemin door middel van jarenlange loonmatiging hun steentje hebben bijgedragen aan de winstontwikkeling.

Volgens Abram is de VNU-dagbladengroep 'de best renderende dagbladengroep van Europa en misschien wel van de wereld'. De groep maakte in de eerste helft van dit jaar 22 miljoen gulden winst, oftewel een rendement van 21 procent.

Meer over