Percentage positieve testen daalt in veel Europese landen, in Zuid-Amerika daalt de sterfte niet verder

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: steeds minder vaak is de testuitslag in Nederland positief, India gaat langzaam de regels versoepelen, maar ondertussen blijft in Zuid-Amerika de sterfte vrij hoog. Paraquay ziet zelfs de hoogste coronasterftecijfers tot dusver.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog maar 5 procent van coronatesten positief in Nederland, voor het eerst sinds september

Van de coronatesten die de afgelopen week in Nederland zijn afgenomen, was nog maar 5 procent positief. Dat is goed nieuws: als een groot deel van de testen positief is, worden waarschijnlijk veel besmettingen niet gedetecteerd. Bij een percentage van 5 of minder heeft een land een uitbraak redelijk onder controle, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit niveau had Nederland sinds september niet meer. In oktober was bijna 1 op de 5 testen positief, in april ruim 12 procent. Het Nederlandse percentage ligt hoger dan dat van veel andere Europese landen. Belgie, Frankrijk en Zweden doken in mei onder de 5 procent. In Denemarken, waar massaal wordt getest, is al maandenlang minder dan 1 procent van de testen positief. De Nederlandse besmettingscijfers daalden deze naar 1.100 besmettingen per dag.

India versoepelt, Taj Mahal weer open

Veel coronamaatregelen in India worden versoepeld, nu de besmettingscijfers dalen. Zo gaat de Taj Mahal weer open voor publiek, net als veel andere monumenten. Wel mogen er maximaal 630 bezoekers tegelijk aanwezig zijn en moeten zij een mondkapje op. Ook gaan in veel steden de restaurants weer open. Met minder dan 70 duizend positieve testen per dag is het aantal nieuw gemelde besmettingen nu relatief lager dan in Nederland. Nog geen twee maanden geleden meldde India vaak meer dan 400 duizend besmettingen op een dag.

Sterfte daalt niet verder in veel Zuid-Amerikaanse landen

Veel Zuid-Amerikaanse landen ontkomen maar moeilijk aan de dodelijke coronagolf die eind april piekte. Op het continent sterven elke week nog ruim 25 duizend patiënten aan covid-19. In Brazilië en Colombia zijn de cijfers weliswaar lager dan een paar maanden geleden, maar van een daling is geen sprake meer.

In Argentinië neemt de sterfte toe. In Paraquay overlijden relatief meer inwoners dan in het zwaargetroffen Brazilië in april. Peru is als een van de weinige landen in de regio duidelijk op de weg terug, na een van de dodelijkste uitbraken ter wereld.

Het is een schril contrast met de situatie in Noord-Amerika en Europa. Sinds de vaccinatiecampagne er in januari begon, zijn daar de sterftecijfers enorm gedaald. In Zuid-Amerika kreeg minder dan een kwart van de inwoners een eerste prik.

Meer over