Per vierkante meter elf emmers

Grote delen van Nederland kampten maandag met water-overlast. In Alphen aan den Rijn werd een dijkdoorbraak met moeite voorkomen, elders liepen woonkamers onder.

JARL VAN DER PLOEG en JOS MAALDERINK

AMSTERDAM/TILBURG - 'Ik zou vandaag Suikerfeest vieren, maar nu ben ik de hele dag bezig mijn huis schoon te maken', zegt Serdal, een Turkse bewoner van de Tilburgse volksbuurt 't Goirke. Het laminaat in zijn gang is kromgetrokken en in de kelder ligt een laag zand. Een buurvrouw bij wie het gas weigert, komt heet water halen. Verderop in de straat ligt een opblaasboot.

Het regende maandag hard in Nederland. Althans, in de meeste delen van het land. In de noordelijke provincies was geen vuiltje aan de lucht, maar voor Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Flevoland en Noord-Holland gold de zogenoemde code oranje, een waarschuwing die het KNMI geeft voor 'extreem weer'.

Een greep uit de schade: vijftien onder water staande auto's in een parkeergarage in Heemskerk, doorweekte spullen bij een kledingbank in Limburg. Een geëvacueerd verzorgingstehuis in Kaatsheuvel. Een ondergelopen bibliotheek in Lisse. Lekkages bij het winkelcentrum Hoog Catharijne op Utrecht Centraal, waar een deel van het dak naar beneden kwam. Een stoet giertanks in Hardinxveld-Giessendam om de ondergelopen riolen leeg te pompen.

undefined

Zandzakken

Een van de zwaarst getroffen plaatsen was maandag Alphen aan den Rijn, waar de brandweer samen met buurtbewoners met moeite een dijkdoorbraak wist te voorkomen door zandzakken te plaatsen. Bij een meting om 10 uur 's ochtends bleek dat er daar 110 millimeter regen was gevallen. Dat zijn ongeveer elf volle emmers regenwater per vierkante meter. Normaal duurt het ruim een maand om die hoeveelheid te verzamelen, nu slechts twaalf uur. De ergste regen moest toen nog komen.

'Hoeveel regen er in totaal in Nederland is gevallen, kan ik nog niet zeggen', vertelt Harry Geurts namens het KNMI. 'Dat weten we pas dinsdagochtend, zodra alle metingen binnen zijn.' De natste dag ooit gemeten, was 3 augustus 1948 in Voorthuizen, toen er in een dag tijd 208 millimeter naar beneden kwam. Geurts: 'Maar ik zag net een meting binnenkomen van een weerstation in Deelen, vlak bij Arnhem, en daar is in een uur tijd 76 millimeter gevallen.'

Ook het feit dat het KNMI code oranje gaf, noemt Geurts bijzonder. 'Meestal gebeurt dat alleen als het heel hard stormt of wanneer er hevige onweersbuien zijn. Nu ging het specifiek om de regen.'

De schade was maandag vooral materieel, maar ook het verkeer had veel last van de extreme neerslag. Zo werd een deel van de ringweg A10 rond Amsterdam afgesloten, net als rijstroken op de A15, de A22 en de A12. Op het dieptepunt van de chaos stond er zo'n 50 kilometer file, wat veel is voor de tijd van het jaar. Op Schiphol waren veel vertraagde en geannuleerde vliegtuigen vanwege de bliksem en rondom Amsterdam, Amersfoort, Alkmaar en Arnhem haperde het treinverkeer.

undefined

Zonder stroom

Ook in Tilburg was het maandag extreem nat. 's ochtends zaten daar zo'n 16 duizend huishoudens zonder elektriciteit omdat een hoogspanningsstation was overstroomd. Het TweeSteden Ziekenhuis was een groot deel van de dag onbereikbaar.

'Telkens als een auto langsreed trokken er golven door de huiskamer', zegt de Tilburgse Serdal vanuit zijn ondergelopen huis. De politie spande een plastic lint door zijn straat om het verkeer tegen te houden, maar ging toen vanwege de drukte elders in de stad aan de slag. Serdal en zijn buren waren vooral op zichzelf aangewezen.

Ze gebruikten vuilcontainers als golfbrekers, net als zandzakken, tegels of bij elkaar geraapt plastic. Ook werden de putten in de straat geopend in een poging het water weg te laten stromen. Niet altijd met succes: in sommige huizen blubberde het water via kruipruimtes of gasleidingen naar binnen.

Een paar uur later rijden de loodgietersbusjes af en aan en proberen de bewoners met pompen, emmers of ventilatoren het resterende water uit hun huizen te werken, net als hun vloerkleden, elektronica en meubels die door de regen zijn geruïneerd.

undefined

Meer over