Per dag 56 koeriers uit vliegtuig geweerd

Dagelijks worden 56 (potentiële) drugskoeriers ervan weerhouden te reizen tussen Curaçao en Nederland. Dat is een gevolg van de passagierscontroles die sinds 15 april plaatsvinden voordat vliegtuigen uit Willemstad naar Schiphol vertrekken en vice versa....

De justitie-autoriteiten op het Antilliaanse hoofdeiland en op Schiphol waarschuwen de luchtvaartmaatschappijen sinds 15 april vooraf welke passagiers wellicht drugskoeriers zijn. Op de Antillen gaat het doorgaans om passagiers die de bolletjes met cocaïne al in hun maag hebben. Op Schiphol worden de passagiers in de gaten gehouden die naar de Antillen willen.

Sinds 1999 is de smokkel vanaf de Antillen een ware plaag geworden. In dat jaar werden op Schiphol maandelijks al vijf drugskoeriers in de kraag gegrepen, in 2001 was dat aantal verdubbeld, en in de eerste vijf maanden van dit jaar werden gemiddeld bijna tweehonderd koeriers gearresteerd. Tweederde van hen is slikker, de rest smokkelt de witte poeder onder de kleding of in de bagage.

Uit de cijfers van Korthals blijkt dat tussen 15 april en 31 mei op Curacao 404 negatieve reisadviezen door justitie werden gegeven. Daarnaast kwamen 1533 passagiers niet opdagen (bovenop het gebruikelijke aantal no shows op deze vluchten). Op Schiphol bedroegen die cijfers 290 respectievelijk 288.

Eind vorig jaar ontstond grote ophef, toen bleek dat drugskoeriers op Schiphol wegens het cellentekort met een dagvaarding werden heengezonden. Sindsdien is de controle door marechaussee en douane opgevoerd, waardoor nog meer koeriers tegen de lamp lopen.

De zogeheten pre flight-controles hebben nog nauwelijks tot een afname van het aantal arrestaties geleid. Dat komt volgens de marechaussee doordat de smokkelorroutes nu via andere Latijns-Amerikaanse landen gaan.

Korthals bekijkt of bolletjesslikkers van buiten het koninkrijk tot ongewenst vreemdeling kunnen worden verklaard. Recediverende Antillianen zou een reisverbod tussen beide landsdelen kunnen worden opgelegd.

Eerder deze week besloot de minister het aantal noodcellen voor bolletjesslikkers te verdubbelen tot 1400. Daartoe worden de noodgevangenissen in het vroegere Amerikaanse luchtmachtkamp bij Soesterberg en het voormalige psychatrische ziekenhuis in Santpoort uitgebreid.

Meer over