NFF-verkenner

Pepijn Lanen: 'Alsof mensen niet gaan roken als er in films niet meer wordt gerookt'

Tijdens het Nederlands Film Festival gidsen de Gasten van de Volkskrant u door het veelbelovende programma en 'hun' Utrecht. Welke films kijken zij? Wie verdient een Gouden Kalf? En waar kun je tussendoor eigenlijk het lekkerst eten? Vandaag: rapper Pepijn Lanen (31).

Eva Oude Elferink
null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

Je bent opgegroeid hier in Utrecht. Naar welke bioscoop ging je vroeger altijd?
Het Springhaver Theater. En die ene platte bioscoop aan de Oude Gracht, City.

Weet je nog wat de eerste film was die je daar hebt gezien?
Volgens mij was dat Peter Pan van Walt Disney. Ik was toen een jaar of 3, 4.

Kijk je eigenlijk veel films?
Ja redelijk veel, wel een paar per week. Ik download dingen en op mijn televisie heb ik Film 1 en HBO. En ik heb een Pathé-pas. Meestal ga ik met mijn vriendin naar de bioscoop. 's Avonds of soms overdag als ze een keer vrij is. Ik ga wel minder dan eerst. Vroeger met al die actiefilms had het nog wel een meerwaarde, zo in het donker in een grote zaal. Met dat 3D-gedoe is dat wat mij betreft een beetje verdwenen.

Daarbij, de meeste grote films duren tegenwoordig zo lang en er gebeurt zoveel, dat ik het allemaal niet meer volg. Zo'n Pirates of the Caribbean bijvoorbeeld. Laatst was ik met Freddie en WiWa (van De Jeugd van Tegenwoordig, red.) een paar dagen in België voor optredens. In Antwerpen hadden we even vrij, toen zijn we naar The Lone Ranger gegaan. Zodat ik even een dutje kon doen. Of het is gelukt? Ha, ik heb heerlijk weg zitten dutten.

Wat vind jij de mooiste filmmuziek?
Alles van Giorgio Moroder. Hij produceerde muziek voor Scarface, Top Gun, Midnight Express. Hij gebruikt veel synthesizers, dat vind ik vet. Elektronische muziek onder een film is toch toffer dan die eindeloze klassieke muziek.

Kijk je ook Nederlandse films?
Niet echt. Ik vind het best een schraal aanbod. Nederlandse films staan mij al heel snel tegen. Vroeger werd er gewoon heel slecht geacteerd. Misschien komt het ook doordat ik bij Nederlandse films sneller een plaatsvervangend gevoel van schaamte heb. Het is toch anders als je een film kijkt waarin niet je moedertaal wordt gesproken.

Je let meer op het taalgebruik?
Precies. Ik kan mij niet voorstellen dat Amerikaanse films per se zoveel beter zijn. Misschien ben ik wel strenger voor Nederlandse films. Maar ik vind het heel storend als je van die dialogen hebt waarin allemaal dikke woorden worden gebruikt die niet logisch klinken.

Nederlandse films hebben ook een aardige reputatie op het gebied van naakt, dit jaar niet voor niets het thema van het NFF.
Ik vind het niet per se een slecht ding. Het is net zoiets als roken. Het is een beetje onzin om te zeggen dat mensen niet meer mogen roken in films. Alsof mensen dan ineens niet gaan roken. Ik vind dat je alles een beetje moet laten zien wat dat betreft. Af en toe wat schaamhaar en tieten is echt niet slecht. Maar ik vind het tegenwoordig wel meevallen hoeveel naakt je in Nederlandse films ziet. In de jaren '80 was het echt een soort stijlregel.

Was dit je eerste keer op het NFF?
Volgens mij ben ik in het verleden weleens geweest, maar dat kan ik mij niet echt meer herinneren.

Heb je tips gekregen over wat je moest zien of heb je het programma doorgeplozen?
Ik heb op het schema gekeken. Maar bijna alles wat vandaag draaide was docu-achtig, er waren niet echt speelfilms. Ik heb niets tegen documentaires. Maar als ik naar de bios ga, ga ik toch liever naar een film met een filmverhaal.

Wat voor genres kijk je dan graag?
Heel uiteenlopend. Japanse animatiefilms, actiefilms uit de jaren '80. Laatst heb ik This is the End gezien met James Franco en Jonah Hill. Dat was ook heel grappig. Het hoeft niet altijd een Franse arthouse te zijn.

En wat je op het NFF hebt gezien, was dat wat?
De film van Frans Bromet, Het Drielandenpunt, was heel leuk. Ik was bang dat het heel zwaar zou worden, het gaat toch over de oorlog, Joden, de Duitsers. Maar het was eigenlijk heel grappig, een soort tijdsdocument. Hij gaat met zijn ouders en een bevriend echtpaar op 4 mei naar het drielandenpunt. Zijn vader is sinds begin jaren '30 niet meer in Duitsland geweest. Het zijn leuke beelden van keuvelende bejaarden.

Stardust vond ik ook mooi, maar als ik had geweten dat het nog geen tien minuten duurde, was ik denk ik niet gegaan. Of de naam mij had aangetrokken? Ha, nee. Ik was gewoon geïnteresseerd in het onderwerp.

Wat is volgens jou de beste Nederlandse film van het afgelopen jaar?
Ik heb Wolf nog niet gezien, maar ik heb mij laten vertellen dat dat een heel goede film is. Die wil ik wel zien.

Wat zijn plekjes in de stad die bezoekers van het festival niet mogen missen als ze tijd over hebben?
Om heel eerlijk te zijn, heb ik geen idee. Ik zat hier om de hoek op school, maar ik ben er sindsdien niet meer geweest. Alles is nu anders.

Ook geen tips voor een snelle hap tussendoor?
Eén. Broodje Mario, op de Oude Gracht. Een Italiaanse bol met salami, chorizo, kool en wortel. Die is echt heel goed.

Meer over