nieuwsF-35

Peperduur gevechtsvliegtuig JSF stort voor het eerst neer

Voor het eerst is een F-35, het peperdure gevechtsvliegtuig dat ook wel bekend staat als de JSF (Joint Strike Fighter), neergestort. De F-35B van het Amerikaanse marinierskorps stortte vrijdag neer in South Carolina, niet ver van de luchtmachtbasis Beaufort. De piloot wist zich met een schietstoel in veiligheid te brengen. Ook op de grond vielen geen slachtoffers.

Een rookpluim rijst van de plek waar het gevechtsvliegtuig neergestort is. Beeld REUTERS
Een rookpluim rijst van de plek waar het gevechtsvliegtuig neergestort is.Beeld REUTERS

Het toestel stortte neer tijdens een trainingsvlucht. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk was, maar de crash is een nieuwe tegenslag voor het JSF-project dat al twintig jaar geplaagd wordt door allerlei tegenslagen en vertragingen. Daardoor zijn de kosten van het hele project opgelopen tot bijna 400 miljard euro.

Ook Nederland heeft 38 F-35’s besteld. Het stealthtoestel dat moeilijk te detecteren valt met de radar, moet de verouderde F-16 gevechtsvliegtuigen gaan vervangen.

Speciaal type

Het neergestorte toestel is van een iets ander type dan Nederland heeft aangekocht. De F-35B is speciaal ontwikkeld voor het marinierskorps en kan verticaal opstijgen vanaf amfibie-aanvalsschepen die vlak onder de kust kunnen opereren. De versie die Nederland krijgt is bestemd voor de luchtmacht. Het is de bedoeling dat de eerste acht toestellen volgend jaar in gebruik worden genomen.

Afgelopen week voerde een F-35 van het Amerikaanse marinierskorps voor het eerst een aanval op doelwitten van de Taliban in Afghanistan. Daarvoor had alleen Israel het toestel al ingezet bij militaire operaties.

Lockheed Martin verwacht ruim 3000 F-35’s te verkopen. Een groot deel daarvan, bij elkaar zo’n 2400 stuks, zijn bestemd voor de Amerikaanse strijdkrachten.

Voor het eerst op Nederlandse bodem

Na twintig jaar praten landden in mei 2016 de eerste JSF's op Nederlandse bodem. Omwonenden houden hun hart vast, maar vliegtuigspotters genieten van 'een bak herrie'. Onze verslaggever was erbij.

Meer over