Pentagon: te vroeg om van overwinning Kobani te spreken

Syrisch-Koerdische troepen hebben met steun van Amerikaanse luchtaanvallen Kobani volledig heroverd op Islamitische Staat. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Het Pentagon wil dat niet bevestigen, maar zegt wel dat de coalitie grote vooruitgang heeft geboekt.

Redactie
De Syrische stad Kobani gezien vanuit Suruc, waar het grootste vluchtelingenkamp voor Syriërs is geopend. Beeld AP
De Syrische stad Kobani gezien vanuit Suruc, waar het grootste vluchtelingenkamp voor Syriërs is geopend.Beeld AP

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben de Koerden de stad 'grotendeels' onder controle. Vrijdag was nog 70 procent van de plaats in Koerdische handen.

Kobani is de enige stad waarvan het Pentagon openlijk toegeeft dat ze bij het verdrijven van IS nauw samenwerken met de grondtroepen van het Syrisch-Koerdische YPG, aangevuld met peshmerga's uit Iraaks Koerdistan.

Koerden in het aan Turkse kant van de grens gelegen Diyarbakir vierden dansend, zingend en vuurwerk afstekend de overwinning. 'Ik kan de YPG-vlag zien wapperen boven Kobani. Je hoort straaljagers over de stad heen vliegen', zei een Turkse Koerd die samen met honderden anderen naar de grens was gegaan om te zien wat er gebeurde. 'Iedereen heeft een enorm gevoel van opluchting.'

Het is onduidelijk wat Islamitische Staat nu gaat doen. De jihadi's trokken westwaarts op ten noorden van Aleppo totdat ze in september de aanval op Kobani openden.

Symbool
De Noord-Syrische grensstad, ook bekend als Ayn al-Arab, is het symbool geworden van de strijd tegen de oprukkende soennitische terreurorganisatie in Irak en Syrië. In juli 2014 begon IS met de verovering van de aan Turkije grenzende stad. IS veroverde in september bijna de helft van Kobani, nadat al eerder een kleine driehonderd Koerdische dorpen in de omgeving waren ingenomen. Vanuit de stad maakte IS een propagandafilm met de Britse journalist John Cantlie in de hoofdrol.

In de afgelopen weken raakte IS in Kobani steeds meer onder druk en voerde de groep minstens 35 zelfmoordaanvallen uit, meldden activisten. Zwaarbewapende Koerdische peshmerga uit Irak hielpen het tij te keren, ondersteund door luchtaanvallen van een door de Verenigde Staten geleide coalitie.

De strijd om Kobani heeft volgens het Observatorium zo'n 1.600 mensen het leven gekost, onder wie 1.075 IS-strijders, 459 Koerdische strijders en 32 burgers. Tienduizenden mensen zijn over de grens naar Turkije gevlucht.

Vrouwelijke Koerdische strijders in Kobani. Beeld AP
Vrouwelijke Koerdische strijders in Kobani.Beeld AP

Grootste vluchtelingenkamp Turkije geopend

Om de stroom vluchtelingen onderdak te bieden opende Turkije in Suruc, net over de grens bij Kobani, vandaag zijn grootste vluchtelingenkamp. Het kamp in het zuidoosten van het land moet 35 duizend Syriërs huisvesten die over de grens zijn gevlucht voor de strijd tussen Koerdische eenheden en de terreurbeweging IS in Kobani.

Volgens de Turkse staatsorganisatie voor rampenbestrijding AFAD zijn er in het kamp twee ziekenhuizen, zeven medische klinieken en genoeg klaslokalen voor 10 duizend kinderen. De woordvoerder van AFAD zegt dat er in Turkije ongeveer 24 kampen voor de Syrische vluchtelingen zijn. Daarin verblijven 265 duizend mensen. In maart gaat er nog een kamp open.

Sinds de Syrische burgeroorlog in maart 2011 begon, zijn meer dan 200 duizend Syriërs omgekomen. Miljoenen mensen zijn uit hun huis verdreven. (Bekijk hier Refugee Republic, het digitale verhaal over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp.)

De meerderheid van de 1,7 miljoen vluchtelingen in Turkije verblijft niet in kampen. Zij wonen soms op straat en in sloppenwijken, wat leidt tot spanningen met de plaatselijke bevolking. De autoriteiten brengen de Syriërs die op straat leven, zo veel mogelijk naar de kampen.

Vluchtelingenkamp bij de Turks-Syrische grens. Beeld reuters
Vluchtelingenkamp bij de Turks-Syrische grens.Beeld reuters
Meer over