Pensioenfondsen hebben weer goede rendementen

Door de dure euro kwamen de rendementen van Nederlandse pensioenfondsen in 2003 onder druk te staan. Toch deden de fondsen het een stuk beter dan in de voorgaande twee jaren....

Dat maakte de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (de Opf) donderdag bekend.

Om hun risico te spreiden, beleggen pensioenfondsen over de hele wereld. Teruggerekend naar euro's zijn buitenlandse resultaten lager naarmate de Europese munt duurder is. En de euro steeg het afgelopen jaar 17 procent tegenover de dollar.

De pensioenfondsen haalden mede daardoor een rendement op aandelen van 12,8 procent. Hadden zij het risico van een stijgende euro volledig afgedekt, dan was dat rendement 21,6 procent geweest. Op de oplevende Amerikaanse beurzen was zelfs een winst van 30 procent te halen.

De pensioenfondsen verdienden in 2003 op hun beleggingen 10,7 procent. In 2002 verloren ze nog 8,1 procent. De resultaten van de verschillende fondsen lopen flink uiteen. Zo haalde het pensioenfonds van olieconcern Shell in het afgelopen jaar een rendement van 21,7 procent. Het Shellfonds belegt ruim tweederde van het vermogen in aandelen en profiteerde daardoor van de stijgende aandelenkoersen. Het kleine fonds van ABT kwam niet verder dan een winst van 3,6 procent.

Volgens Jeroen Steenvoorden, directeur bij Opf, wil een hoger rendement niet per definitie zeggen dat een fonds ook 'beter' is. Steenvoorden: 'Een grijs pensioenfonds met veel ouderen moet sneller geld gaan uitkeren. Bij een ICT-bedrijf met jonge mensen kan een pensioenfonds risico's nemen en meer in aandelen beleggen.'

De meeste tekorten van pensioenfondsen zijn weggewerkt. Volgens Steenvoorden heeft het beursjaar flink meegeholpen.

Meer over