Pensioenen onder buitenlands beheer

Buitenlandse vermogensbeheerders worden steeds grotere concurrenten voor Nederlandse beheerders. Zij strijken massaal neer in Nederland in een poging om een deel van deze groeiende markt in te pikken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nederland is een aantrekkelijke markt voor vermogensbeheer. Nederlandse pensioenfondsen beheren alleen al een gigantische som van ruim 600 miljard gulden. Uit cijfers van het bureau MeesConsult blijkt dat een groeiend deel van dit beheer wordt uitbesteed. Vorig jaar werd een bedrag van bijna 93 miljard extern beheerd. In 1992 was dat 70 miljard gulden.

'Dat heeft voor een deel te maken met de koersstijgingen op de beurs. Maar ook autonoom is sprake van een stijging. Vorig jaar hebben 119 pensioenfondsen voor het eerst besloten hun vermogen geheel of gedeeltelijk extern te laten beheren', zegt D. Hoeks van MeesConsult.

De meeste grote fondsen beleggen hun geld zelf. Zij hebben de know-how in huis om een optimale keuze te kunnen maken tussen de verschillende beleggingscategorieën. In totaal zijn in Nederland echter 1050 ondernemingspensioenfondsen, waaronder heel veel kleintjes. Daarnaast zijn er 80 grotere bedrijfstakpensioenfondsen.

Een aantal van deze fondsen heeft een eigen paraplu-organisatie die op non-profitbasis vermogen beheert. De bekendste non-profitbeheerders zijn het GAK en PVF, dat onder meer actief is voor het pensioenfonds voor de grootmetaal.

De laatste jaren rukken vooral de commerciële beheerders op. Sommige van hen, zoals Van Spaendonck en AZL Beheer, zijn oorspronkelijk uit deze non-profitorganisaties voortgekomen. De twee grootste commerciële vermogensbeheerders zijn echter nog altijd in handen van de banken: ING Investment Management beheert voor bijna 16 miljard gulden aan pensioenvermogen, ABN Amro Asset Management ruim 14,5 miljard.

Op de derde plaats staat echter al een buitenlandse beheerder, Well Fargo Nikko. Die beheert ook buitenlandse aandelenportefeuilles voor ABP en PGGM. Andere zijn het Britse State Street Global Advisers, GT Pension Management en JP Morgan Investment Management. In totaal zijn nu 23 buitenlandse vermogensbeheerders in Nederland actief. Zij voeren volgens ingewijden een agressief acquisitiebeleid. 'Je krijgt soms wel drie aanbiedingen per week', aldus een pensioenfondsbeheerder.

Een aantal buitenlandse beheerders heeft inmiddels aparte kantoren in Nederland geopend. 'De Nederlandse pensioenmarkt is de op drie na grootste ter wereld. Alleen die in de VS, Japan en Groot-Brittannië zijn groter', verklaart Hoeks de buitenlandse interesse. Hij verwacht dat het marktaandeel van de buitenlanders zal toenemen.

'Pensioenfondsen zijn gecharmeerd van de modelmatige en technische aanpak van buitenlandse beheerders en hun lange track-record. Bovendien munten ze uit door inzichtelijkheid en profilering van de organisatie.'

Daarnaast neemt bij pensioenfondsen de interesse voor beleggingen in aandelen en andere zakelijke waarden toe. Niet alleen in Nederland, maar ook overzee en zelfs in de zogenoemde emerging-markets. 'Voor dergelijke beleggingen is een externe beheerder noodzakelijk.'

Tien grootste externe beheerders pensioengelden 1. ING Investment Management 15,9 miljard 2. ABN Amro Asset Management 14,6 miljard 3. Wells Fargo Nikko 11,6 miljard 4. AZL Beheer 7,1 miljard 5. Amev Vermogensbeheer 6,6 miljard 6. MeesPierson Capital Management 5,4 miljard 7. Rotrusco 5,2 miljard 8. Van Spaendonck Vermogensbeheer 4,0 miljard 9. Lombard Odier Asset Management 3,1 miljard 10. State Street Global Advisers 2,8 miljard

Meer over