Pellè koopt een scharrelei

Wat Graziano altijd vreesde, is dan nu echt gebeurd. Het is Pasen en hij is niet thuis. Voor het eerst in zijn leven mist hij in zijn geboortedorp San Cesario di Lecce 'de dans rond het mysterieuze ei', danza intorno al misterioso uovo.

De dag na Pasen, lunedì di Pasqua, zag er voor Pellè altijd hetzelfde uit. Wakker worden om 5.00 uur 's ochtends, en dan met de hele familie in optocht naar het oude huis van Allessandra 'vogelneusje' Lippi, aangetrouwde tante van Graziano's vader. Eenendertig jaar geleden liep ze de dag na Pasen haar kippenhok in, en daar legde de bruine kip die zij een dag eerder op de markt van Taranto had gekocht voor haar ogen een ei. Op hetzelfde moment scheen het ochtendlicht op het ei en 'het vogelneusje' zag in de schaal grote groepen dolblije mensen - in hetzelfde jaar werd Italië wereldkampioen voetbal. Sinds die tijd groepeert de familie Pellè zich op de dag na Pasen in het kippenhok rond een die ochtend gelegd ei. Vorig jaar zag Graziano een zingende man met een grote bril en dansende havenkranen in het ei. Niemand van de familie begreep deze voorspelling, totdat Graziano een half jaar later Lee Towers ontmoette.

Ver voor de ochtendtraining reed Pellè op Goede Vrijdag in zijn rode Alfa Romeo 8c Spider richting een kippenboer in Nieuw-Beijerland. Hij had een met de hand gevlochten rieten eiermandje uit Apulië bij zich. Samen met boer Arie Kroep liep hij de schuur in, en zag hoe een Barneveldse kip in het ochtendlicht een scharrelei legde.

Graziano keek naar het ei, urenlang, er gebeurde helemaal niks. Langzaam viel hij in zijn slaap.

Opeens hoorde hij zijn telefoon rinkelen. Het was trainer Koeman: 'Waar zit je nou man? We zijn al lang begonnen, zacht ei dat je d'r bent.'

undefined

Meer over