Pellè komt direct zijn belofte na

Trainer Ronald Koeman en spits Graziano Pellè hebben elkaar hard nodig. Feyenoord moet de Champions League in en de topscorer aast op een transfer.

ROTTERDAM - Feyenoord - RKC 2-0

Hij was keurig met zijn Opel naar de Kuip gekomen, sprak uitsluitend vriendelijke woorden tegen tv-verslaggevers en verbouwde dit keer geen mixed zone. Nee, Graziano Pellè deed zondagmiddag gewoon wat hij had beloofd aan de Feyenoord-fans: zijn voeten laten spreken.

Door de twee doelpunten van de Italiaan lijkt Feyenoord voor volgend seizoen nagenoeg zeker van deelname aan een Europese competitie. De vraag is welke dat wordt. Het vasthouden van de tweede plek, goed voor de voorronde van de Champions League, is het belangrijkste doel.

In aanloop naar het duel met RKC had Ronald Koeman het nog doen voorkomen alsof hij er werkelijk aan had getwijfeld om zijn clubtopscorer langs de kant te houden. Zonder Pellè had Feyenoord per slot van rekening vier keer op rij gewonnen. 'Never change a winning team', wordt er in dat soort gevallen vaak gezegd, en Koeman deed daar vrolijk aan mee. Maar dan vooral met het oogmerk om zijn spits op scherp te zetten, want na afloop van het met 2-0 gewonnen duel tegen RKC gaf Koeman toe dat hij geen moment serieus had overwogen Pellè aan de kant te houden. 'Zolang hij bij Feyenoord is, maakt hij het verschil. Pellè hoort altijd te spelen.'

Beiden hebben elkaar nodig, de afzwaaiende Feyenoord-coach die zo graag wil vertrekken met een tweede plaats en de spits die aast op een transfer naar een grote competitie. Dus zei Koeman dat Pellè zich voorbeeldig had gedragen in de weken dat hij was geschorst.

Geen woord over de Ferrari die de Italiaan tijdens een paar vrije (afkoelings)dagen had gekocht en waarmee hij naar de Kuip reed, daarbij de contractuele bepaling negerend dat Feyenoord-spelers met een auto van hoofdsponsor Opel naar hun werk moeten komen. Als speler had Koeman ongetwijfeld wel raad geweten met dergelijk playboy-gedrag. Maar als trainer beseft Koeman maar al te goed dat hij afhankelijk is van zijn spits. 'Pellè is bepalend voor het succes van de club', zei hij gisteren onomwonden.

Zolang de Italiaan doet wat hij moet doen, is er niets aan de hand, en zul je in de Kuip niemand horen over zijn fratsen. Tegen RKC bleven de gebruikelijke gebaartjes uit, was hij niet in de weer met zijn directe tegenstander Prince Désir Gouano, maar concentreerde hij zich op zijn hoofdtaak: scoren. Dat deed hij dus twee keer. Het eerste doelpunt, tien minuten voor rust, was een klassieke treffer. Terence Kongolo onderschepte bij de middenlijn een aanval van RKC, leverde de bal in bij Ruud Vormer en die stelde met een leep steekpassje Pellè in staat om de bal over doelman Arjan van Dijk te scheppen: 1-0. Zijn tweede doelpunt scoorde Pellè met het hoofd, nadat Ruben Schaken RKC-verdediger Rémy Amieux simpel voorbij was gesneld: 2-0.

Grote delen van de wedstrijd was Feyenoord niet bij machte om de Brabanders met gevarieerd en snel aanvalsspel te verrassen. Dat stoorde Koeman zichtbaar. 'Wil je het echt weten?', antwoordde hij op de vraag of hij tevreden was. 'Ik vond het helemaal niks. Laten we maar niet te veel woorden vuil maken aan deze wedstrijd.'

Zo makkelijk kwam hij daar natuurlijk niet mee weg. Door Bruno Martins Indi, Tonny Vilhena en Ruben Schaken buiten de basis te laten, ten faveure van Miquel Nelom, Ruud Vormer en Wesley Verhoek, had Koeman na afloop wel degelijk heel wat uit te leggen. Hij sprak over nieuw elan dat de ploeg in de laatste fase van de competitie nodig had. Wat dat betreft moet hij teleurgesteld hebben geconstateerd dat Wesley Verhoek, en in mindere mate, Ruud Vormer, weinig brachten.

Beide spelers komen sinds 2012 uit voor Feyenoord, maar zijn er tot op heden niet in geslaagd te laten zien waarom ze als meerwaarde werden beschouwd. Al vrij snel na rust werden ze gewisseld.

Koeman benadrukte dat het passeren van Martins Indi, Vilhena en Schaken niets te maken had met een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje van laatstgenoemde speler. Via social media was een foto naar buiten gekomen waarop de spelers met wat sterke drank te zien zien waren. 'Ik ben al lang blij dat ze niet zo veel drinken als dat wij vroeger deden', lachte Koeman. Wel stoorde hij zich er aan dat de wijzigingen in zijn opstelling al op zaterdagmiddag waren uitgelekt naar ad.nl, door Koeman nog old school 'de krant' genoemd.

'Ik weet wel waar dat lek zit', sprak hij. Om er direct aan toe te voegen dat hij er weinig zin in heeft om in zijn laatste weken nog energie in 'de mol' te steken. Met het consolideren van de tweede plaats heeft hij nu wel belangrijkere zaken om zich op te richten.

undefined

Meer over