Peking fnuikt carrière Bo Xilai

De leiding van de Communistische Partij van China heeft Bo Xilai aan de kant geschoven, omdat hij een mogelijke concurrent is van de aanstaande president en partijsecretaris Xi Jinping. Bo is zijn functie van partijbaas van de stad Chongqing kwijtgeraakt, een maatregel die een einde maakt aan zijn politieke ambities in Peking.

SHANGHAI - Met het ontslag onderstreept de Chinese leiding dat ze geen ruis wenst bij de machtswisseling die komend najaar op het 18de partijcongres in Peking wordt uitgevoerd. Dan worden partijleider en president Hu Jintao en premier Wen Jiabao na bijna tien jaar dienst in een strakke regie vervangen door respectievelijk Xi Jinping en Li Keqiang. Ook de rest van de top van het partijbestuur krijgt nieuw bloed, en daar had Bo naar verluidt de ambitie om een invloedrijke post te bemachtigen.

Het staatspersbureau Nieuw China maakte het ingrijpen donderdagochtend bekend in een kort bericht. Ook Bo's rechterhand, viceburgemeester en ex-politiechef Wang Lijun, is ontheven van zijn post. Tegen Wang loopt een onderzoek. Of ook Bo door de interne disciplinecommissie van de partij op de korrel wordt genomen, is onduidelijk.

Bo was geen hervormer uit het minderheidskamp van premier Wen Jiabao, die woensdag nog een dringende oproep deed op de partij om de politieke greep op het land te versoepelen. De voormalige minister van Handel profileerde zich in Chongqing eerder als 'rode ster', die aandacht voor het gewone volk zou hebben.

Zo liet hij op partijbijeenkomsten weer liedjes uit de tijd van Mao zingen, en zette hij een anticorruptiecampagne in. Hoewel Bo daarmee enige steun verwierf van de conservatieve hoofdstroming van de partij, werd er met argwaan gekeken naar zijn persoonlijke stijl, die kleurrijker was dan in het bleke Chinese politieke landschap te doen gebruikelijk.

De nieuwe partijleider Xi Jingping, die zelf ook behoort tot de conservatieve middenmoot van de CPC, wil geen opvallende concurrent in zijn omgeving als hij in 2013 aan zijn eerste termijn van vijf jaar begint. Daarom is Bo op een zijspoor gezet, aldus ingewijden. Het is mogelijk dat hij nog een erepost ergens in de Chinese bureaucratie krijgt, waar hij geen werkelijke macht kan uitoefenen.

Bo en Xi zijn beiden zogeheten prinsenkinderen, zonen van hoog partijkader uit de tijd van Mao Zedong, de grondlegger van de in 1949 gestichte Volksrepubliek China. Hoewel Bo in Chongqing met symbolen en liedjes uit het Mao-tijdperk flirtte, was hij geen radicale ideoloog die terug wilde naar oude socialistische tijden. Volgens waarnemers was hij meer een handige populist die beter dan het grijze partijkader wist in te spelen op sluimerend ongenoegen onder de bevolking over zaken als hoge huizenprijzen en corruptie.

De Chinese staatsmedia gingen donderdag niet in op de achtergronden van de maatregel tegen Bo. Op internet leken de meningen verdeeld over zijn ontslag. Opvallend was dat er weinig censuur werd toegepast op de diverse meningensites. Normaal wordt het internet kort gehouden als het om gevoelige partijzaken gaat.

De Chinese communistische partij beschouwde de flamboyante Bo Xilai als een concurrent voor de aanstaande president Xi Jinping. Bo, de partijbaas in de stad Chongqing, werd daarom uit zijn functie gezet.

undefined

Meer over