Peking bestookt onderdanen met SARS-propaganda

Het is oorlog in China. Oorlog tegen een 'wrede' vijand. Aan het front staan de 'strijders in witte jassen' vooraan....

Voor de campagne tegen SARS gaat de partij op de uit Mao's tijd bekende toer: de militaire. Dat ze de wrede vijand vijf maanden lang ongestoord zijn gang heeft laten gaan en hem pas zestien dagen geleden heeft ontdekt, moet nu snel worden vergeten.

De ommekeer kwam op 20 april. Op een live uitgezonden persbijeenkomst werden beterschap en openheid beloofd. De minister van Volksgezondheid en de burgemeester van Peking, die de persconferentie hadden moeten geven, waren afwezig: ze waren zojuist in ongenade gevallen. Nog nooit zijn in de Volksrepubliek zulke hoge partijbonzen zo openlijk aan de dijk gezet.

De boodschap was duidelijk: vanaf nu maakt de partij ernst met de bestrijding van SARS. Sindsdien zijn zeker 68 mindere goden in ongenade gevallen, omdat ze de oorlog tegen SARS niet serieus genoeg zouden hebben genomen.

Zoals in elke oorlog zijn er behalve verraders ook helden. Dat zijn de hoogste partijleiders, de militairen en de 'strijders in witte jassen'. Zes witgejaste strijders werden op 1 mei onderscheiden, de verpleegster Ye Xin postuum. Zoals alle omgekomen medische soldaten heeft deze 'engel in het wit' de titel Revolutionaire Held gekregen. Ze is ook uitgeroepen tot Uitmuntend Partijlid. Als het aan de propaganda ligt, zal zij weldra de modelsoldaat Lei Feng, het maoïstische prototype van onbaatzuchtigheid dat alle schoolkinderen krijgen voorgehouden, naar de kroon steken.

Iedere Chinees kan het verhaal van hoofdzuster Ye Xin dromen. In februari kreeg haar ziekenhuis een toevloed van patiënten. Zij was de eerste om overwerk te doen en de riskantste taken uit te voeren. Tegen de jongere zusters zei ze: 'Jullie zijn nog jong, dit is te gevaarlijk voor jullie.'

Ze werd besmet door een SARS-patiënt en opgenomen in haar eigen ziekenhuis. Artsen en collega's die haar bezochten schreeuwde ze toe: 'Niet dichterbij komen! Ik ben geïnfecteerd!' Ze stierf op de dag waarop de man die haar besmet had, werd ontslagen. De voor haar gecreëerde website krijgt recordbezoek. De ster Gong Li is gevraagd voor de hoofdrol in een film over zuster Ye Xin.

De campagne is overgoten met patriottische sentimenten. Maar de anti-SARS-maatregelen boezemen vooral angst in, zoals de massale sluitingen en quarantaines, en de afsluiting van de toegang tot de waterreservoirs van Peking, als voorzorgsmaatregel tegen besmetting van het drinkwater.

Boeren strijden op hun manier tegen SARS. Op drie plaatsen hebben ze beoogde quarantainecentra vernield en de autoriteiten mishandeld die hun de SARS-melaatsen op hun dak wilden sturen. Als de ziekte zich nestelt in het binnenland, kan de SARS-oorlog volkomen uit de hand lopen.

Meer over