Peiling: Roemeense president niet herkozen

Traian Basescu lijkt in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet herkozen te zijn als president van Roemenië. Volgens twee peilingen die zondagavond na het sluiten van de stemlokalen werden gepubliceerd, heeft de 51-jarige sociaaldemocraat Mircea Geoana het merendeel van de stemmen gekregen.

ANP en Reuters

Volgens de peiling van de publieke zender TVR kreeg Geoana 50,8 procent van de stemmen. Op Basescu zou 49,2 procent van de stemmen zijn uitgebracht. Een andere peiling gaf Geoana een iets grotere voorsprong: 51,6 procent tegen 48,4 procent voor Basecu.

Beide kandidaten hebben de overwinning opgeëist. ‘Samen hebben we gewonnen’, zei Geoana tegen zijn aanhangers. ‘Dit is een prachtige avond voor de Roemeense democratie.’ Basecu zei daarentegen dat bij ‘juiste telling van de stemmen’ blijkt dat hij Geoana verslagen heeft. ‘Ik heb gewonnen’, verklaarde hij.

Geoana gold als favoriet. Weliswaar kreeg hij in de eerste ronde minder stemmen dan Basescu, maar de kandidaat die toen op de derde plaats eindigde, Crin Antonescu, had zijn aanhangers opgeroepen in de tweede ronde Geoana te steunen.

Meer over