Peiling: D66 groter dan PvdA in Amsterdam

De PvdA stevent volgens de jongste peiling af op een dramatisch verlies bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een stadsbestuur zonder PvdA lijkt een reële mogelijkheid, blijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van Het Parool.

Pieter Hilhorst, PvdA-wethouder financien, onderwijs en jeugdzaken in Amsterdam.Beeld anp

Het rode bolwerk Amsterdam wankelt. De PvdA dreigt voor het eerst sinds 1946 niet de grootste partij in de gemeenteraad te worden. Tien van de vijftien zetels houden de sociaal-democraten op 19 maart over, volgens de jongste peiling. Dat is een laagterecord. De Amsterdamse PvdA heeft er nooit minder dan twaalf gehad.

D66 wordt met dertien zetels de grote winnaar in Amsterdam. De democraten hebben er zeven. De Amsterdamse gemeenteraad telt 45 zetels. Een stadsbestuur zonder de PvdA is met deze uitslag een reële mogelijkheid. Sinds de oorlog is Amsterdam nimmer bestuurd zonder de PvdA.

Domper
De peiling is uitgevoerd door het gemeentelijke Bureau Onderzoek en Statistiek in opdracht van Het Parool. De uitslag werd dinsdagavond bekendgemaakt in de hoofdstedelijke debattempel De Balie. Het betekende een domper voor wethouder en lijsttrekker Pieter Hilhorst. De politiek en bestuurlijk onervaren Hilhorst werd vijftien maanden geleden geparachuteerd door de naar Den Haag vertrokken Lodewijk Asscher.

Ervaren rotten die in de partij omhoog waren geklommen, hadden het nakijken. Mogelijk dat de onvrede daarover doorklinkt in de peiling. Daarnaast maakt Hilhorst als wethouder van Financiën geen sterke indruk.
In 2010 gingen D66 en de PvdA lang nek aan nek in de peilingen. Uiteindelijk kwam de PvdA uit op 15 zetels, D66 op 7. Anderhalve week voor de verkiezingen liet de PvdA het kabinet-Balkenende IV vallen, wat weggelopen PvdA-stemmers deed terugkeren.

De populaire en handige Asscher voerde in Amsterdam een uitgekiende campagne die resulteerde in een knappe eindsprint. Hij had zich op de verkiezingsaffiches losgeweekt van de moederpartij en ging de boer op met team-Asscher.

Geen ID66
De aanval van D66 pareerde de PvdA met: Geen ID66. Asscher kon in zijn Amsterdamse tijd met moeite zijn ergernis onderdrukken over de 'ondraaglijke leegte' van D66. Het is de vraag of de PvdA ook dit keer een antwoord heeft. Alle hoop van de sociaaldemocraten is gericht op de eindsprint. Hun campagnemachine is vermaard. Van alle partijen in Amsterdam beschikt de PvdA over het meeste geld en kan zij de meeste mensen op de been brengen.

Een legertje kandidaat-raadsleden, Haagse partijkopstukken en vrijwilligers trekt deze weken van deur tot deur. Het plan is dat ze voor 19 maart honderdduizend kiezers hebben aangeklampt.


Meer over