Nieuws

Pegida wil vandaag toch demonstreren in Eindhoven, ondanks verbod

Anti-islambeweging Pegida wil zondag demonstreren in Eindhoven, ook al heeft burgemeester John Jorritsma dat verboden. De gemeente vreest ongeregeldheden omdat Pegida van plan is een koran te verbranden of op een andere manier te vernietigen. In het verleden liep een demonstratie van de organisatie ook al eens uit op rellen en moesten driehonderd agenten en twee pelotons ME worden ingezet.

Aanhangers van anti-islambeweging Pegida demonstreerden ook in november al in Eindhoven, verkleed als de traditionele Zwarte Piet, voor het behoud van Zwarte Piet. Beeld ANP
Aanhangers van anti-islambeweging Pegida demonstreerden ook in november al in Eindhoven, verkleed als de traditionele Zwarte Piet, voor het behoud van Zwarte Piet.Beeld ANP

Pegida liet eerder weten dat het ‘maling heeft aan de Befehlen’ van de burgemeester en zondag toch naar Eindhoven trekt. De groepering Nederland in Verzet kondigde eerder ook een demonstratie in Eindhoven aan, maar heeft die inmiddels geannuleerd. Mogelijk komen er toch demonstranten van die groep naar Eindhoven, om onder het mom van De Koffie Club in het openbaar koffie te drinken zonder dat de organisator daarvoor verantwoordelijkheid draagt.

Burgemeester, politie, justitie en de GGD roepen mensen dringend op om deze zondag niet naar Eindhoven af te reizen met het oog op het coronavirus. Reisbewegingen werken de verspreiding daarvan in de hand, stellen zij.

‘Koffie drinken’ op Museumplein

Actievoerder Michel Reijinga van Nederland in Verzet gaat zondagmiddag ‘koffie drinken’ op het Museumplein in Amsterdam. Als heel wat mensen zijn voorbeeld volgen, is hij daarvoor naar eigen zeggen niet verantwoordelijk, omdat hij niemand daartoe heeft opgeroepen.

Reijinga annuleerde eerder bijna alle demonstraties van Nederland in Verzet, om te beginnen die in Eindhoven zondag. Dat deed hij omdat gemeentes aangaven vanwege het coronavirus een beperkt aantal mensen toe te laten.

Afgelopen zondag liep een protest op het Museumplein uit de hand. De ME greep in en de politie arresteerde meer dan honderd mensen. De demonstratie op het plein was door Reijinga geannuleerd en door de Amsterdamse driehoek verboden, maar dat weerhield duizenden mensen er niet van alsnog te komen.

Burgemeester Femke Halsema kon nog niets zeggen over hoe de aanpak van de mogelijke nieuwe bijeenkomst zal zijn. Wel heeft ze mensen opgeroepen niet in groten getale naar het Museumplein te komen. Nederland in Verzet spreekt zich onder meer uit tegen premier Rutte, coronamaatregelen, de media en vaccins.

Meer over