Pee * * *

Originele campingklucht over boerende en brallende Brabanders.

VINCENT KOUTERS

Pee van Anna van der Kruis, regie Paula Bangels. Festival Boulevard, Den Bosch, 8 augustus. Daar t/m 13 augustus. www.festivalboulevard.nl

In Noord-Brabant ontkomt men niet aan die kenmerkende, verschrikkelijke, verstikkende gezelligheid. Titelpersonage Pee probeert het. Op zijn verjaardag verschanst hij zich in een kapotte caravan. Maar zijn Brabantse familie komt hem gewoon op de camping opzoeken. Gelaten ondergaat hij de terreur van het bier, de barbecuesauzen en de platte grappen.

Pee is een komedie van theatergezelschap De zon schijnt niet in uw TV, dat draait om toneelschrijfster Anna van der Kruis. Voor de tekst van Pee ondervroeg ze haar eigen Brabantse familie. Ze ging op zoek naar de tragiek achter de gezelligheid.

In de voorstelling komt deze donkere kant van de zuidelijke volksaard echter niet duidelijk naar voren. Waarom zit Pee nou eigenlijk echt in die caravan? Vanwaar alle ruzies? Waar is het ooit fout gegaan tussen deze mensen? Dat deel van het verhaal ontbreekt.

Aan de andere kant valt er veel te lachen in Pee. Het wel en wee van deze boerende en brallende Brabanders is, vanzelfsprekend, te zien op festival Boulevard in Den Bosch. Mede door de herkenbaarheid van de personages, de voluit komisch acterende cast en de absurdistische draai die regisseur Paula Bangels eraan geeft, is het een originele campingklucht.

Personages pissen in plastic emmers, gooien worst op de barbecue en kunnen het woord 'aluminiumfolie' niet uitspreken. Pee (Herman Bolten) staat er kontkrabbend bij en kijkt ernaar.

Het is een grappig zootje ongeregeld. Zus Frans (Ria Marks) is de leukste. Zij is de kordate van het stel en komt met alle materialen aanzetten, begint ongevraagd aardappels te poffen, haalt een lapje over de caravan en zet de mannen aan het werk. Broer Teke (Paul Hoes) is een lapzwans in een indianenhesje en neef Tony (David Cantens) lijkt zo uit New Kids Turbo weggelopen. Als ten slotte ook nog broer Willem (Louis van Beek) stomdronken ten tonele verschijnt met in zijn handen het langverwachte vleespakket is het feest finaal vergald.

Van Beek heeft een dubbelrol. Hij is ook de verteller van het verhaal. Gezeten in een witte plastic tuinstoel leest hij Van der Kruis' gortdroge regieaanwijzingen voor. Zinnetjes à la 'Frans pakt een emmer' of 'Teke gaat boven de situatie staan'. Even later zie je die figuur precies doen, wat zojuist gezegd is.

Het is een geestig trucje, dat een goede timing vereist. Daarnaast onderstreept het de eenvoud van deze personages en de banaliteit van hun handelingen. Wat is dat toch voor een leven, waarin alles bedekt moet worden met de mantel der gezelligheid? We zullen het wel nooit weten.

undefined

Meer over