Pechtold wil coalitie als inzet verkiezing 9 juni

den haag Partijleider Alexander Pechtold van D66 wil dat gelijkgezinde partijen al vóór de verkiezingen van 9 juni een coalitie sluiten met de partijen met welke zij hopen te gaan regeren....

Van onze verslaggever Yvonne Doorduyn

Dat zei Pechtold zaterdag in een interview met dagblad Trouw. Hijzelf zou graag een coalitie sluiten van partijen ‘die niet dat doemdenken van bezuinigen voorop willen stellen, maar die willen hervormen om te behouden’. Als het aan D66 ligt, gaat het dan vooral om hervormingen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs, klimaat- en energiebeleid.

Met welke partijen Pechtold zo’n coalitie voor zich ziet, laat hij in het midden. ‘Wij willen verantwoord hervormen. Als dat niet gebeurt, gaan wij niet in een coalitie zitten. VVD en GroenLinks maken andere keuzen dan wij, maar ze onderbouwen ze wel eerlijk. Wat CDA en PvdA willen is mij onduidelijk.’ Pechtold wil daarover graag met PvdA-leider Job Cohen in debat.

Het idee van coalitievorming vóór de verkiezingen stamt uit de jaren zeventig, toen PvdA, PPR en PSP een links progressief akkoord sloten. Die partijen gingen zelfs nog een stap verder door voor de verkiezingen al een schaduwkabinet van linkse ministers te vormen. Uiteindelijk leidde dit in 1973 tot het kabinet-Den Uyl, waaraan ook D66 deelnam.

Eerder liet Pechtold weten in elk geval niet met de PVV van Geert Wilders te willen samenwerken. D66 trapte de verkiezingscampagne zaterdag af in Haarlem. De D66-campagnebus zal de komende weken ruim honderd plaatsen aandoen.

Meer over