Pech voor prinselijk paar in Australië

Dikke pech dinsdagavond in Australië voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima: 3,5 uur hadden ze gevlogen om de alomgeprezen zonsondergang bij Ayers rock ofwel Uluru te zien, de beroemde monoliet in het midden van het land. Maar van de zonsondergang was niets te zien, want in plaats van zon was er regen...

ANP

Stevige wind, die het paar en zijn gevolg het rode zand van de Australische woestijn om de oren deed vliegen, completeerde de teleurstelling.

Het voorgenomen openluchtdiner aan de voet van Uluru werd afgelast, de fotosessie met de markante monoliet in zijn geheel op de achtergrond werd tot verdriet van de meegereisde fotograven geannuleerd. Zij moesten het doen met een plaatje van het stel waarop de zeshonderd miljoen jaar oude reuzenkei maar voor een klein deel te zien is.

‘Dé plaat’ van het officiële bezoek aan Australië kon niet worden gemaakt.

Voor twee toeristen uit Nijmegen was het bezoek van prins en prinses aan Uluru toch het hoogtepunt van hun dag. Fenneke en Marcel Schoenmaker, getrouwd op 29 september, stuitten tijdens hun huwelijksreis aan de andere kant van de wereld zomaar op het prinselijk paar. ‘Hartstikke leuk! We hadden wel gehoord dat ze naar Australië kwamen, maar dat ze nu net op dit moment ook bij Ayers Rock zijn!’, straalde de 32-jarige bruid naast haar even oude echtgenoot.

De tweede dag van de prinselijke reis was nog begonnen in hoofdstad Canberra, waar Alexander en Máxima een bezoek brachten aan het Australisch sportinstituut dat helemaal is opgezet om het land aan zoveel mogelijk medaillewinnaars te helpen. Sporters worden met de modernste middelen getest onder allerlei omstandigheden en de gegevens worden tot in de details geanalyseerd. Coaches kunnen de onderzoeksresultaten opvragen. Het instituut kijkt tot ver over de grenzen: zo beschikt het ook over informatie over de wildwaterbaan in Zoetermeer.

Daarna ging de trip naar de nationale universiteit van Australië, voor een gesprek met deskundigen over de relatie van het land met ondermeer buurland Indonesië. Terwijl een jonge koningin Elizabeth II vanaf een schilderij aan de muur toekeek vertelde dr. Greg Feale dat er wel wat af te dingen is op de indruk dat het grotendeels islamitische Indonesië totaal aan het radicaliseren is. De islam is wel zichtbaarder geworden en meer mensen lijken te willen leven naar islamitische principes, maar dat doen ze vooral op privé-niveau. Ze stemmen ook lang niet altijd op islamitische partijen. Er is nog wel reden tot zorg, maar niet zo erg als vier tot vijf jaar geleden. ‘Bovendien heeft de Indonesische politie meer verdachten van terrorisme opgepakt dan enig ander land.’

Prins en prinses namen volop deel aan de discussie en vroegen op diverse fronten stevig door. Máxima, die in verwachting is, was die ochtend duidelijk even niet lekker geweest, maar liet zich geenszins uit het veld slaan. Het gaat ook gewoon goed met de prinses, maar zoals eerder door de RVD gemeld moet ze af en toe wat rustig aandoen. Er lekker bij gaan zitten bijvoorbeeld. En dat deed ze dan ook.

Meer over