Pax Christi acht aanval op Cuba-beleid 'pure laster'

Fidel Castro is opnieuw een propagandacampagne begonnen om het Amerikaanse embargo aan de kaak te stellen. Communistische massa-organisaties eisen van Washington 181 miljard dollar schadevergoeding voor 'de slachtoffers van veertig jaar agressieve politiek van de Verenigde Staten'....

Die aanklacht is nog maar het begin, waarschuwde de comandante en jefe. Op een congres over 'Cultuur en Ontwikkeling' in Havana kondigde hij een kruistocht aan tegen 'de lawine van desinformatie en miserabele verdachtmakingen' over schendingen van de mensenrechten in Cuba.

Castro is zich van geen kwaad bewust en begrijpt niet waarom de Mensenrechtencommissie van de VN Cuba in april toch veroordeelde. Het onlangs verschenen boek Het Complot - Dissidenten en Huurlingen tegen Cuba past perfect in Castro's hernieuwde propagandacampagne. De Colombiaan Hernando Calvo Ospina en de Belgische Katlijn Declercq zijn ervan overtuigd dat hun boek het gelijk van Havana bewijst.

De VS en Europese ngo's als Pax Christi 'fabriceren' volgens de auteurs Cubaanse 'democraten', 'mensenrechtenactivisten', 'onafhankelijke journalisten' en 'dissidenten' om hen als huurlingen te gebruiken bij 'de destabilisatie van Cuba'.

In Het Complot lopen de auteurs aan de leiband van de Cubaanse autoriteiten. Ze slikken de staatspropaganda voor lieve koek. Naar het buitenland gevluchte 'wormen' als Alberto Montaner, Armando Valladares, padre Angel Loredo en Benigno worden net als door de Cubaanse autoriteiten zonder enig objectief bewijs afgedaan als terroristen en/of CIA-handlangers. Calvo Ospina en Declercq hebben geen enkele dissident op Cuba geïnterviewd. Voor de Cubaanse regering bestaan de dissidenten niet, dus ook niet voor de auteurs. 'Ondanks de enorme geldmiddelen uit de VS en Europa zijn de dissidentenleiders op Cuba veelal fictief en onbekend', stellen zij. Onbekend bij de meeste Cubanen zijn ze, dat is waar. Wie een gemiddelde Cubaan vraagt of hij dissidenten kent, haalt zijn schouders op en vraagt wat een dissident eigenlijk is ('Is dat iemand die illegaal ergens woont?').

De auteurs geloven de regeringspropaganda dat op Cuba sprake is van vrijheid van meningsuiting. Dissidenten zijn onbekend bij de Cubanen, net als Vaclav Havel dat in zijn land tot kort voor de val van de Muur was. De Havels van Cuba worden doodgezwegen in de staatsmedia, mogen geen vergaderingen houden, worden regelmatig opgepakt, gemolesteerd en geïntimideerd door de staatsveiligheidsdienst en 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Hoe 'bewijzen' de auteurs hun complottheorie? Door selectief boeken en documenten te raadplegen, de Cubaanse staatspropaganda over te pennen en in Miami, Spanje, België, Frankrijk en Nederland op zeer suggestieve wijze leiders van ballingenorganisaties en ngo's te interviewen.

In Amsterdam sprak Hernando Calvo Ospina met Liduine Zumpolle, coördinatrice van de afdeling Latijns Amerika van Pax Christi Nederland. Ze komt al bijna tien jaar op voor de mensenrechten in met name Cuba. Zumpolle speelt volgens Het Complot een belangrijke rol in de samenzwering tegen Cuba en zou innig samenwerken met Washington en rechtse ballingen in Florida.

'Alles wat hem in het gesprek niet uitkwam, heeft hij weggelaten. Het is pure laster', aldus Zumpolle. Volgens Zumpolle is Het Complot een reactie op de bezorgdheid in Europa over de mensenrechtenschendingen in Cuba. 'Daartoe is een aloud recept van stal gehaald: via de complottheorie ''aantonen'' dat personen en ngo's niet autonoom handelen, maar marionetten en huurlingen zijn van de imperialistische politiek van de VS. Daartoe zijn interviews verdraaid en gemanipuleerd. Dat is een beproefde methode uit de tijd dat we contacten hadden met dissidenten in Oost-Europa.'

Meer over