Pauselijke academie voor gezin opgeheven

Het Internationaal Kerkelijk Academisch Instituut Mater Ecclesiae Domesticae (MEDO) in Kerkrade houdt na amper vijf jaar op te bestaan. Dit heeft de president van de universitaire opleiding voor huwelijk en gezin, prof....

ANP

KERKRADE

De reden van de opheffing is volgens de teleurgestelde Eijk een gebrek aan geld en studenten. De vroegere bisschop van Roermond mgr dr J. Gijsen haalde het instituut op verzoek van paus Johannes Paulus II naar het bisschoppelijk studiecentrum Rolduc.

Volgens Eijk is het MEDO onvoldoende aangeslagen bij de bisschoppen van noordwest-Europa. Ze hadden er geen of weinig financiële steun voor over. Bij de feestelijke opening van het instituut in oktober 1990 voorspelde bisschop Gijsen nog voor de korte termijn een groei naar honderd tot tweehonderd studenten uit heel Europa.

Verder dan 41 kwam MEDO niet. Nu zijn het er nog zestien. Om die studenten in de gelegenheid te stellen hun opleiding schriftelijk af te ronden, blijft het instituut op papier nog een jaar bestaan. Van de ongeveer veertig medewerkers bleven er uiteindelijk vier over. Zij zijn ontslagen; voor hen is een sociaal plan opgesteld.

Eijk geeft toe dat behalve het gebrek aan geld en studenten ook de tijdgeest een rol heeft gespeeld. Veel gelovigen delen de rooms-katholieke visie op huwelijk en gezin op het instituut niet.

De opheffing van het MEDO komt niet onverwacht. Een jaar geleden kondigde de nieuwe bisschop van Roermond, mgr F. Wiertz, al aan dat de pauselijke academie niet in zijn bisdom gehandhaafd kon worden. Pogingen om de opleiding naar Keulen over te plaatsen of in afgeslankte vorm in Oostenrijk te laten voortbestaan, zijn mislukt.

Wel is er nog een kleine kans dat een gedeelte van de academie in de Oostenrijkse plaats Gaming kan voortbestaan als dependance van de Sint Franciscus Universiteit van Steubenville in de Amerikaanse staat Ohio. Over het resultaat van die onderhandelingen zei Eijk nog niets te kunnen meedelen.

Meer over