Pausbezoek besluit pr-offensief Iraanse president Khatami

'Een belangrijke en veelbelovende dag', meent paus Johannes Paulus II. Mohammed Khatami, de hoogste islam-vertegenwoordiger die ooit het Vaticaan bezocht, ging een stapje verder: 'De hoop is gevestigd op ons geloof in één God, op moraliteit, vrede en verzoening.' Beide leiders, die elk wereldwijd een miljard gelovigen representeren, gingen donderdag...

De paus, gekleed in wit habijt, en de twintig jaar jongere Khatami, in traditioneel zwart, stonden na hun halfuur durend onderhoud kort de pers te woord. Of men toch vooral voorzichtig met de paus wilde omspringen, vroeg een ontspannen Khatami de aanwezige cameralieden. De burgemeester van Rome had hij eerder geadviseerd een voorbeeld aan Teheran te nemen en meer vrouwen toe te laten tot het stadsparlement.

Khatami, president van Iran, leider van de 55 landen tellende Islamitische Conferentie, gestudeerd in Duitsland en ook in eigen land omschreven als 'verlicht', sloot gisteren in Rome een tot in de puntjes voorbereid pr-offensief af. De eerste politicus uit Iran die sinds de islamitische revolutie van 1979 'het Westen' bezoekt, liet zich rondrijden in een luxueuze Maserati, sprak in Florence studenten toe en toonde zich geïnteresseerd kenner van de klassieke westerse cultuur.

Vergeten leek dat de Verenigde Staten Iran nog steeds beschouwen als bron van veel kwaad en dat de Duitse rechter twee jaar geleden de religieuze en politieke leiding in Teheran veroordeelde als terroristen. Zij hebben, aldus het vonnis, de moord op vijf oppositieleden op hun geweten. Als reactie op dit vermaarde 'Mikonos-vonnis' in Berlijn trokken alle Europese landen hun ambassadeurs uit Iran terug. Italië was een van de eerste EU-landen die nog in hetzelfde jaar terugkeerden. Khatami was inmiddels tot president gekozen.

Tijdens het driedaagse bezoek van Khatami bleek dat geloof en zaken nog steeds goed samengaan. Terwijl de president en de kerkvorst het belang onderstreepten van een permanente dialoog tussen de twee grootste wereldreligies, sloten de wederzijdse handelsdelegaties miljardencontracten. Zo mag het Italiaanse staatsconcern ENI voor twee miljard gulden een nieuw olieveld ontginnen in Iran, samen met het Franse Elf Aquitaine.

'Iran', aldus Khatami, 'biedt veel voordelen aan die landen, die bereid zijn met ons samen te werken en bij ons aanwezig te zijn'. Ter herinnering: enkele jaren geleden stelde het land de Duitse industrie orders in het vooruitzicht van minstens 40 miljard gulden indien het Mikonos-proces zou worden gestaakt.

In eigen land wordt verontwaardigd geschreven over de Italiaanse gastheren. Twee kranten in Teheran noemen het een onvergeeflijke provocatie dat de universiteit van Turijn uitgerekend tijdens het bezoek van president Khatami het ere-doctoraat verleende aan Salman Rushdie. De Britse schrijver, op wiens hoofd nog steeds het doodvonnis van wijlen ayatollah Khomeini rust, was woensdag persoonlijk aanwezig bij de plechtigheid.

Meer over