Paus wacht kritisch onthaal bij klimaattoespraak in VS

Als paus Franciscus vandaag als eerste Heilige Vader het Amerikaanse Congres toespreekt, zal menig Republikeinse volksvertegenwoordiger hoofdschuddend luisteren. De meesten hebben niets op met de strijd die de paus voert tegen klimaatverandering. De Republikeinse afgevaardigde Paul Gosar uit Arizona heeft zelfs een boycot van de speech aangekondigd.

redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Volgens Gosar, zelf een vrome katholiek, is het klimaat al sinds de tijden uit het eerste Bijbelse boek Genesis aan het veranderen is: de mens, laat staan grote bedrijven, zouden invloed op alle milieu-ellende hebben.

"Als de paus zijn leven wil wijden aan de bestrijding van klimaatverandering, laat hij dat dan doen in zijn eigen vrije tijd. Maar om twijfelachtige wetenschap te bevorderen tot katholieke dogma is belachelijk', schrijft Gosar in een opiniestuk waarin hij zijn beslissing toelicht. 'Als de paus er voor kiest om op te treden als een linkse politicus, kan hij er op wachten als een behandeld te worden.'

Ook andere Republikeinen hebben zich kritisch uitgesproken over de encycliek Laudato Sib van de paus. Hierin stelt de Heilige Vader dat de opwarming van de aarde niet alleen een politiek probleem is maar ook een geloofskwestie. Ook de Republikeinen niet te spreken over de pauselijke pleidooi om de uitstoot van fossiele brandstoffen te lijf te gaan.

Afgelopen maanden lag de paus herhaaldelijk onder vuur van onder meer de Republikeinse presidentskandidaten Rick Santorum en Jeb Bush - allebei belijdend katholiek. Beiden zijn fel tegenstander van strengere milieuregels voor bedrijven en lieten weten niet gediend te zijn van bemoeienissen door de paus als het om het klimaatbeleid gaat.

Steun aan Obama

Bij de komst van paus Franciscus naar de Verenigde Staten beten de meeste Republikeinen nog op hun lip. Ook toen de paus woensdag in het Witte Huis, tijdens zijn eerste rede in Washington, opriep de veranderingen van het klimaat die de wereld bedreigen aan te pakken en zijn steun betuigde aan onlangs gelanceerde Clean Power Plan van de Amerikaanse president Obama.

De verandering van het klimaat is niet iets om aan toekomstige generaties over te laten, zei paus Franciscus bij het Witte Huis. Hij noemde de aanpak 'een heilige verplichting om onze planeet te beschermen'. Mensen hebben wereldwijd de plicht de luchtvervuiling te bestrijden, betoogde de katholieke kerkvorst.

Groen imago

Paus Franciscus heeft al een groen imago sinds zijn aantreden, toen hij de naam aannam van de patroonheilige van de ecologie, Franciscus van Assisi. Hij heeft verklaard dat een christen die de schepping niet beschermt niets geeft om het werk van God, en noemde de verwoesting van de natuur een moderne zonde.

Meer over