Paus viert 25-jarig pontificaat

Duizenden gelovigen stonden woensdag samengepakt op het Sint Pietersplein in Rome voor de wekelijkse audiëntie van Johannes Paulus II, die donderdag officieel 25 jaar paus is...

De 83-jarige paus verkeerde in relatief goede doen tijdens de audiëntie. Hoewel zijn stem krachtig klonk, had de kerkvader soms echter moeite met de uitspraak van woorden. Johannes Paulus liet veel van zijn begroetingen in buitenlandse talen aan de samengekomen gelovigen dan ook over aan zijn adjudanten.

Ondanks zijn spraakproblemen bleef de paus een uur lang zitten om een reeks prelaten en pelgrims te begroeten die voor zijn jubileum naar Rome zijn gekomen. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie in Bolivia, waar al enige dagen rellen tegen de regering gaande zijn, en riep de Boliviaanse bevolking op tot kalmte. Zoals altijd had hij voor de vele aanwezige Poolse pelgrims een extra woord over. "Ik dank jullie uit mijn hart voor jullie aanwezigheid hier vandaag en gedurende de afgelopen 25 jaar", zei hij in het Pools. "Ik ben blij dat ik op jullie spirituele steun kan rekenen."

De Belgische kardinaal Godfried Danneels, die beschouwd wordt als een belangrijke kandidaat om paus Johannes Paulus ll op te volgen, zei woensdag dat de viering van het pauselijk jubileum niet mag verworden tot een lobbyronde voor een nieuwe paus. "Ik ga naar Rome om feest te vieren", zei de kardinaal. "Ik ga me niet voorbereiden op de komst van een nieuwe paus."

Danneels voegde eraan toe dat hij niet het idee had dat de gezondheidssituatie van de kerkvader zo kritiek is als iedereen denkt. Het feit dat de paus de woorden op zijn audiëntie van woensdag zelf had geschreven, wees daarop, aldus de kardinaal. "De envelop (...) mag er slap uitzien, maar de inhoud van de brief is er niet minder om geworden", sprak Danneels metaforisch.

Donderdag wordt in de Sint Pieter een jubileummis gehouden ter ere van het 25-jarig pontificaat van Johannes Paulus II. De mis begint om 18.00 uur, ongeveer het moment waarop de kardinalen 25 jaar geleden hun Poolse ambtsgenoot Karol Wojtyla uitriepen tot paus Johannes Paulus II, de eerste niet-Italiaanse paus sinds de Nederlandse kerkvorst Adrianus VI in 1523 overleed.

Na de jubileummis volgen nog een concert en een lunch samen met alle kardinalen. Op 19 oktober wordt vervolgens Moeder Teresa zalig verklaard, een vurige wens van de paus die een groot bewonderaar van haar was. Twee dagen later worden de festiviteiten afgesloten met de inwijding van dertig nieuwe kardinalen.

Meer over