Paus verheugd over afgenomen polarisatie

Paus Johannes Paulus II is er 'zeer blij' mee dat de polarisatie in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland de afgelopen jaren sterk is afgenomen....

Volgens De Korte zijn de verhoudingen tussen de verschillende groepen in de kerk een stuk 'milder' geworden in vergelijking met ongeveer tien jaar geleden. 'De problemen zijn niet weg. Maar mensen blijven langer met elkaar in gesprek. Katholieken laten elkaar langer uitpraten', zei de hulpbisschop.

De verbeterde sfeer in de kerk is volgens hem een van de lichtpunten te midden van de problemen die er zijn. Ook ziet hij een toenemend verlangen onder mensen om meer te weten te komen over het rooms-katholieke geloof. Catechese (geloofsonderricht) is daarom van groot belang, aldus De Korte.

Kardinaal Simonis, die als eerste Nederlandse bisschop in privé-audiëntie werd ontvangen, heeft de paus verteld dat de huidige situatie in zowel de Nederlandse kerk als de politiek 'heel diffuus' is. De 83-jarige kerkvorst is volgens de kardinaal een 'oude man' die helder van geest is, maar met wie je eigenlijk geen uitgebreide discussies meer moet voeren.

De paus vroeg onder meer hoe het met kardinaal Willebrands (94) gaat. Ook herinnerde hij Simonis aan de bijzondere Nederlandse bisschoppensynode van 1980. De paus ontbood toen, in de hoogtijdagen van de polarisatie in de Nederlandse kerkprovincie, de bisschoppen naar het Vaticaan om hen tot eensgezindheid op te roepen.

Meer over