nieuwspaus

Paus roept op om vaccins eerlijk te verdelen

Paus Franciscus sprak zijn kersttoespraak dit jaar binnen uit. Het Sint Pietersplein in Rome bleef leeg tijdens het Urbi et orbi, de traditionele zegen voor de stad en voor de wereld.

De Paus spreekt zijn Urbi et orbi-zegen uit. Beeld AFP
De Paus spreekt zijn Urbi et orbi-zegen uit.Beeld AFP

In zijn kersttoespraak riep de paus op om het vaccin eerlijk over de wereld te verdelen, zodat iedereen gelijke toegang krijgt. Verder riep hij op tot vrede in Syrië, Jemen, Nagorno-Karabach en andere oorlogsgebieden.

Waar de kerkleider in maart en april, tijdens de paaszege en een speciaal ingelast corona-urbi et orbi, nog in zijn eentje buiten op het plein stond, hield hij zijn toespraak deze keer vanuit het apostolisch paleis. Daarbij waren enkele tientallen ingewijden aanwezig, maar het Vaticaan besloot kort voor kerst om minder bezoekers toe te laten dan eerder gepland.

Die extra voorzichtigheid is geen overbodige luxe, want het coronavirus gaat al voor de tweede keer in korte tijd rond in pauselijke kringen. In het najaar was er een virusuitbraak onder de Zwitserse garde, de lijfwachten van de paus. Deze week testten twee kardinalen die dichtbij Franciscus staan positief, van wie er een in het ziekenhuis opgenomen is.

Paus Franciscus zelf ontving woensdag een negatief testresultaat, tot grote opluchting van velen, want de net 84 geworden kerkleider gaat al sinds zijn twintigste met maar één volledig functionerende long door het leven. Vanwege een ernstige infectie werd als jongvolwassene een groot deel van zijn rechterlong verwijderd.

Toch lijkt Bergoglio zelf zich weinig zorgen te maken over zijn gezondheid. De afgelopen maanden lapte hij de strenge mondkapjesplicht die overal in Italië geldt herhaaldelijk aan zijn laars, wat hem op stevige kritiek te staan kwam.

Bikinifoto

Het Sint Pietersplein blijft deze kerst overigens niet helemaal leeg, want de traditionele kerststal is wel opgesteld, al is de inhoud ervan controversieel. De cilindervormige beelden uit de regio Abruzzo, die bekend staat om haar keramiek, zijn menig katholiek veel te avant-garde.

De gewraakte wijze uit het oosten met astronautenhelm.  Beeld REUTERS
De gewraakte wijze uit het oosten met astronautenhelm.Beeld REUTERS

Vooral de beelden van de drie wijzen uit het oosten, van wie er één een astronautenhelm draagt, oogsten veel hoon en leverden de kerststal al vergelijkingen met Star Wars op. Voor conservatieve katholieken is het postmodern ogende kunstwerk een bevestiging van de in hun ogen veel te progressieve koers van de paus. De conservatieve aartsbisschop Carlos Maria Viganò noemde het geheel zelfs ‘een Bergogliaans gedrocht’.

Saai is het ondanks de kerstlockdown dus niet in het Vaticaan, want ook een andere pauselijk relletje kreeg deze week nog een vervolg. Nadat een opmerkelijke like op Instagram het kerkhoofd vorige maand al in verlegenheid bracht, stak paus Franciscus dinsdag voor de tweede keer zijn digitale duim op voor een schaars gekleed model.

In november ging het om een bikinifoto van de Braziliaanse Natalia Garibotto, deze week was lingeriemodel Margot Foxx de gelukkige. Volgens het Vaticaan, dat na de eerste like een officieel onderzoek instelde, kan het de paus zelf niet geweest zijn en moeten de likes het werk zijn van een hacker, een nepaccount of een nalatige social-mediamanager. De resultaten van het onderzoek laten nog op zich wachten.

Meer over