Paus Franciscus spreekt zegen Urbi et Orbi uit

Paus Franciscus heeft vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor vele duizenden mensen de zegen Urbi et Orbi (Voor stad en wereld) uitgesproken. Het was voor Franciscus de tweede keer dat hij dat deed met Pasen.

Paus Franciscus wuift naar de menigte op het Sint Pietersplein, voor het uitspreken van de zegen 'Urbi et Orbi' Beeld afp
Paus Franciscus wuift naar de menigte op het Sint Pietersplein, voor het uitspreken van de zegen 'Urbi et Orbi'Beeld afp

Hij bedankte traditioneel voor de 'prachtige bloemen' die geschonken zijn door Nederland. Dat deed hij in het Italiaans, en niet zoals de vorige paus in het Nederlands.

Paasmis
Meer dan 150 duizend mensen - Romeinen en pelgrims, jong en oud - waren op het plein samengekomen voor de paasmis. De paus leidde de mis vanonder een baldakijn op de trappen van de Sint-Pietersbasiliek. Het plein was versierd met rijen narcissen, blauwe hyacinthen en witte rozen. De aanwezigen zwaaiden met vlaggen uit de hele wereld, Argentinië, Brazilië, Mexico, Groot-Brittannië, Polen en vele andere landen.

Dit jaar valt de viering van Pasen samen met de paasviering in orthodoxe kerken, waar veel Oekraïners lid van zijn. Een deel van de hymnes die werden gezonden waren daarom in het Russisch. 'We vragen U de initiatieven die vrede moeten brengen in Oekraïne te verlichten en inspireren, zodat alle betrokkenen, met de hulp van de internationale gemeenschap iedere poging ondernemen om het geweld te beëindigen', zei de paus in zijn gebed. Ook bad de paus voor vrede in Syrië, voor de slachtoffers van de ebola-uitbraak in Afrika en voor een einde aan de terreuraanslagen in Nigeria.

Mensen in nood
De paasboodschap van Franciscus richtte zich ook op mensen in nood dichterbij huis. De 'blijde boodschap' van Pasen betekent 'anderen opzoeken, dichtbij hen zijn die gebukt gaan onder de moeilijkheden van het leven, delen met de noodruftigen en zieken, ouderen en verworpenen bijstaan'.

De juichende en applaudiserende menigte hoopte nog een glimp van de paus op te vangen toen hij na het uitspreken van het 'urbi et orbi' in zijn pausmobiel een rondje maakte over het plein. Tijdens de Paaswake gisteravond in de Sint-Pietersbasiliek wedijverde een flinke onweersbui met de klanken van de hymnes die in de kerk gezongen werden, maar vandaag presenteerde de hemel zich in een blauw gewaad en baadde het plein voor de kerk in het zonlicht.

Paus Franciscus tijdens de Paasmis op het Sint Pietersplein. Beeld afp
Paus Franciscus tijdens de Paasmis op het Sint Pietersplein.Beeld afp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over