Paus bezoekt Rohingya's en gebruikt toch het R-woord, tegen het advies van zijn raadgevers in

Paus Franciscus heeft voor het eerst tijdens zijn Azië-reis de Rohingya, de verdreven moslims uit Myanmar, bij naam genoemd. Dit deed hij tijdens een ontmoeting met enkele Rohingya-vluchtelingen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Tijdens zijn eerdere bezoek in Myanmar waagde hij zich hier nog niet aan; het uitspreken van het R-woord ligt daar te gevoelig.

Redactie
Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met Rohingya-vluchtelingen in Dhaka. Beeld reuters
Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met Rohingya-vluchtelingen in Dhaka.Beeld reuters

'De aanwezigheid van God wordt vandaag de dag ook belichaamd door de Rohingya', zei de paus in een geïmproviseerde opmerking tijdens zijn ontmoeting met zestien vluchtelingen die vanuit de kampen in het grensgebied van Myanmar naar Dhaka waren gebracht. Anders dan in het boeddhistische Myanmar kan het woord in het islamitische Bangladesh vrijuit worden uitgesproken.

De kerkvorst vroeg de vluchtelingen ook om vergiffenis voor het leed dat zij hebben moeten ondergaan en de 'onverschilligheid van de wereld'.

De paus is in Myanmar en Bangladesh om met de katholieke gemeenschap te praten. Ook had hij een ontmoeting met de politieke leider Aung San Suu Kyi en sprak hij met legerleiders en boeddhistische monniken. Het R-woord viel toen niet. Te gevoelig. De etnische moslims zijn geen erkende minderheid in Myanmar. Afgelopen maanden zijn de spanningen in het grensgebied van Myanmar en Bangladesh flink opgelopen; honderdduizenden zijn het etnische geweld ontvlucht en verblijven in kampen onder erbarmelijke omstandigheden.

Illegalen

De regering in Myanmar ontkent dat zij zich schuldig maakt aan etnische zuiveringen, zoals de VN dit noemt. Zij zien de Rohingya als illegalen uit Bangladesh en beschuldigen hen van het plegen van terreur, zoals het aanvallen van politiebureaus.

De paus had voorafgaande aan zijn Azië-trip van zijn adviseurs het advies gekregen om niet over de Rohingya te spreken. In Myanmar riep Franciscus op tot vrede, tolerantie en respect tussen de verschillende etnische groepen.

Mensenrechtenorganisaties drongen er juist op aan dat Franciscus het R-woord wel zou noemen om de vluchtelingen op die manier een hart onder de riem te steken. In Bangladesh heeft hij hier alsnog gehoor aan gegeven.

Paus loopt op eieren in islamitisch Bangladesh
Paus Franciscus is na het boeddhistische Myanmar nu in het islamitische Bangladesh. Hij zal in dit land met een kleine katholieke minderheid uiterst behoedzaam moeten opereren. En de Rohingya-kwestie is slechts bijzaak. (+)

Deze radicale monnik legt uit waarom de paus het woord 'Rohingya' maar beter niet in de mond kan nemen

Het geweld tegen moslims in Myanmar? Allemaal de schuld van de Rohingya zelf, zegt Ashin Ottama Thiri. Hij is prominent lid van de groep boeddhistische monniken die álle islamieten het land uit wil hebben, wat de bezoekende paus er ook van vindt. (+)

In Bangladesh blijven Rohingya-vluchtelingen komen
Maanden na het begin van de exodus uit Myanmar komen er nog elke dag Rohingya-vluchtelingen Bangladesh binnen. Het zijn er nu bij elkaar 640.000, in overvolle opvangkampen. 'Ik ben mijn hele leven al op de vlucht.' Lees hier het verslag van journalist Ben van Raaij. (+)

En bekijk hier alle foto's van Daniel Rosenthal, die met Van Raaij afreisde naar Bangladesh.

'Een sleets cliché van een vluchtelingencrisis'
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de Rohingya-vluchtelingen van kamp Balukali. (+)

Verdreven Rohingya over hun erbarmelijke vlucht: 'Zwakke mensen moesten we achterlaten'
Bangladesh vangt meer dan 400 duizend verdreven Rohingya uit Myanmar op. Die zijn wanhopig. 'Ik denk niet dat we ooit nog kunnen terugkeren.'

In beeld
Dit zijn de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh: angstig, hongerig, haveloos.

Meer over