NIEUWSPaul Rusesabagina

Paul Rusesabagina, held van Hotel Rwanda, aangeklaagd voor terrorisme

Paul Rusesabagina (66), die tijdens de genocide in Rwanda optrad als manager van het hotel waarop de film Hotel Rwanda is gebaseerd, is maandag officieel aangeklaagd voor terrorisme en verschillende andere misdaden. Tijdens de genocide in 1994 bevonden zich meer dan 1.200 vluchtelingen in het hotel.

Paul Rusesabagina krijgt handboeien om na te zijn aangeklaagd voor terrorisme en verschillende andere misdaden.  Beeld AP
Paul Rusesabagina krijgt handboeien om na te zijn aangeklaagd voor terrorisme en verschillende andere misdaden.Beeld AP

Twee weken geleden werd hij opgepakt en naar de Rwandese hoofdstad Kigali gebracht. Rusesabagina geniet internationale bekendheid door de film Hotel Rwanda uit 2004, over het hotel Hôtel des Mille Collines waar hij tijdens de genocide in 1994 tot interim-manager werd benoemd.

Naast de terrorismeaanklacht wordt Rusesabagina aangeklaagd voor onder meer moord en brandstichting, alsook het opzetten en financieren van militante groeperingen. Hiermee doelt de aanklacht op de Rwandese Beweging voor Democratische Verandering (MRCD). Deze oppositiebeweging verzet zich tegen het regime van president Paul Kagame en diens regeringspartij FPR. De MRCD wordt vooral vanuit het buitenland aangestuurd maar bracht ook gewapende groeperingen in Rwanda voort. Een daarvan is de FLN, die in 2018 dodelijke aanslagen pleegde aan de grens met Burundi.

Rusesabagina wordt door het Rwandese justitieapparaat gezien als een drijvende kracht achter deze bewegingen. Hij is al eerder beschuldigd van financiering van dergelijke groeperingen, maar ontkende dat. Toen Rusesebagina maandag werd geconfronteerd met de in totaal twaalf aanklachten, verklaarde hij onschuldig te zijn. Hij weigerde verder in te gaan op de verschillende aanklachten. Hij heeft de rechtbank gevraagd hem op borgtocht vrij te laten vanwege zijn slechte gezondheid.

Rusesabagina is een fel criticus van de zittende president Paul Kagame en leeft al sinds 1996 buiten Rwanda, eerst in België en de laatste jaren in de Verenigde Staten.

Ontvoerd

Mensenrechtengroeperingen vrezen dat hem geen eerlijke rechtsgang wacht. Hierbij zien ze de manier waarop hij in Kigali is beland als een teken aan de wand. Daar is namelijk veel onduidelijkheid over. De politie sprak over ‘internationale samenwerking’ maar trok die verklaring later weer in en zei dat hij pas is gearresteerd bij aankomst in Rwanda.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schrijft dat Rusesabagina op 27 augustus is ontvoerd in Dubai, waar hij vanuit de Verenigde Staten naartoe was gereisd. President Kagame ontkent dit. Verder zijn de advocaten die Rusesabagina moeten bijstaan hem toegewezen door de overheid, waar zijn familie tegen ageert. Amnesty International heeft de Rwandese overheid opgeroepen Rusesabagina een eerlijk proces te geven. Ook de Verenigde Staten hebben Rwanda gevraagd zijn rechten te respecteren.

Rusesabagina is bekend door zijn acties tijdens de Rwandese genocide in 1994. Tijdens de volkerenmoord van de Hutu’s op de Tutsi’s gebruikte hij zijn connecties met de Hutu-elite om Tutsi’s en gematigde Hutu’s onder te brengen in een hotel waar ook andere vluchtelingen zich bevonden. Hiermee redde hij hen het leven. Tijdens de genocide werden naar schatting 800 duizend mensen vermoord.

Het verhaal van Rusesabagina en zijn hotel bereikte een internationaal publiek door de Hollywoodfilm Hotel Rwanda uit 2004. Hiermee verwierf hij een heldenstatus in het buitenland en ontving hij onder meer de Amerikaanse Presidential Medal of Freedom van toenmalig president George W. Bush.

Deze heldenstatus wordt bestreden door sommigen, onder wie ooggetuigen: gasten en leden van de VN-vredesmacht die zich destijds in het hotel bevonden. Zij dichten Rusesabagina een zeer beperkte rol toe. Ook zijn er overlevenden die beweren dat hij geld vroeg om mensen onderdak te bieden.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Rusesabagina de eigenaar was van het Hôtel des Mille Collines. Dat is onjuist. Hij trad op als interim-manager na zijn aankomst in het hotel, waar zich toen al veel vluchtelingen bevonden.

Held van Hotel Rwanda, Paul Rusesabagina, gearresteerd op verdenking van terrorisme
Paul Rusesabagina, de hotelmanager die in 1994 honderden mensen het leven redde tijdens de genocide in Rwanda, is maandag gearresteerd op verdenking van terrorisme. Zijn heldendaad werd in 2004 vertolkt door Don Cheadle in de film Hotel Rwanda.

De geldschieter van de genocide in Rwanda is gepakt nabij Parijs
Een van de meest gezochte mannen van Rwanda, de schatrijke zakenman Felicien Kabuga, werd in mei opgepakt in de buurt van Parijs. Hij speelde een sleutelrol in de genocide van 1994.

Meer over