Paul Onkenhout: 'Hans van Breukelen is een niet onsympathiek mens van goede wil'

Om het verschijnsel Hans van Breukelen te duiden, heb ik het boek gepakt dat in 1989 over hem verscheen: Het Engeltje van Hans van Breukelen. Daar staat het allemaal al in.

Beeld uit het interview met Rini Stoutjesdijk van het Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen dat deze week op sociale media opdook. Beeld
Beeld uit het interview met Rini Stoutjesdijk van het Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen dat deze week op sociale media opdook.Beeld

In de tijd dat hij keeper was van Nottingham Forest, woonde Van Breukelen naast ene Chris. Deze Chris beschikte over 'krachten', bijvoorbeeld om zieke mensen te helpen. Hij was geen dokter, maar een 'soort healer'.

Chris had het altijd over de zeven lagen waarin een overledene terechtkwam. Met de eerste en tweede laag kreeg hij makkelijk contact, daarna werd het lastig. Toen Van Breukelen aan een knie was geopereerd, belegde Chris een healing met hem.

Hoewel Van Breukelen springlevend was, schakelde Chris de eerste en tweede laag in. Daar hoorde hij dat er iets mis was gegaan met de operatie.

In hetzelfde hoofdstuk staat een anekdote over een verloskundige. Zij vertelde Van Breukelen dat hij in zijn vorige levens mensen ontzettend had gekwetst. Daardoor zou hij zelf ook worden gekwetst.

Het was een eyeopener: 'Er zijn dus later inderdaad dingen gebeurd waarbij ik gekwetst ben (...). Maar juist doordat ik van tevoren wist dat het zou gaan gebeuren, kon ik dat makkelijk verwerken.'

Technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen. Beeld anp
Technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen.Beeld anp

Dus niemand hoeft verbaasd te zijn dat Hans van Breukelen als technisch directeur van de KNVB in zee ging met een oude kennis, Rini Stoutjesdijk van het Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen.

Het bureau heeft naar eigen zeggen onder meer Ajax, PSV en Arsenal als klanten en kreeg dankzij Van Breukelen ook (meer) voet aan de grond binnen de KNVB. De nieuwe prestatie- en innovatiemanager van de voetbalbond, Peter Blangé, heeft ook banden met het bureau.

Ach, dacht ik, laten we het een kans geven. Het Nederlandse voetbal ligt op zijn gat, enige hulp van buiten kan geen kwaad. Op het vlak van de mentale begeleiding loopt het voetbal mijlenver achter op andere sporten. We kunnen zo verder blijven modderen, maar dat brengt ons nergens. Bovendien is Hans van Breukelen een niet onsympathiek mens van goede wil.

Toen had ik het filmpje van 'Cardan TV' nog niet gezien dat deze week via de sociale media werd verspreid.

Stemmig pianomuziekje. Een vrouw interviewt Stoutjesdijk. Haar eerste vraag: 'Jij wil mensen raken. Wat bedoel je daar mee?'

Stoutjesdijk: 'Mensen eraan herinneren dat in de schat van ongekende vermogens die ieder van ons heeft, ook een soort trigger zit om er iets mee te doen; de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben om dat geweldige brein, een soort Ferrari, ook op zijn snelheid te laten functioneren die daarbij past.'

Tekst gaat verder onder de video.

Verder gaat het erom je innerlijke theater visueel te maken en is het belangrijk dat tools en lifestyle worden aangereikt, zodat de mindset positief kan worden beïnvloed.

De goede kennis van de technisch directeur van de KNVB gelooft ook in de kracht en effectiviteit van neurolinguïstisch programmeren. Dat zou goed zijn voor de persoonlijke groei en zo.

De vereniging tegen de kwakzalverij schrijft erover op de site. Wetenschappelijke bewijzen voor al dit moois ontbreken totaal. NLP-therapeuten richten zich op nieuwsgierigen met een 'grote beurs' en dankt zijn populariteit vooral aan uitgebluste managers die behoefte hebben aan een peptalk. Emile Ratelband gelooft er ook in. Dan weet je het wel.

De KNVB schortte donderdag de samenwerking met BTSW op; niet omdat de methodes van Stoutjesdijk omstreden zouden zijn, maar omdat De Telegraaf maar bleef schrijven over de vermeende zakelijke banden tussen hem en Van Breukelen.

De KNVB zou er verstandig aan doen helemaal met deze onzin en met Stoutjesdijk te kappen. Hier moet je (jonge) voetballers en trainers niet aan blootstellen. Eén Greet Hofmans bij de KNVB is meer dan genoeg.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over