NieuwsPaul de Leeuw

Paul de Leeuw vertrekt bij BNNVara, en gaat in elk geval géén reisprogramma maken

Paul de Leeuw stopt na de zomer als programmamaker en presentator bij BNNVara. Hij maakte sinds 1990 tv-programma’s voor de Vara, later BNNVara. Hij gaat sowieso de plaats van Gordon innemen in de jury van Holland’s Got Talent, maar volgens RTL4 is van een overstap geen sprake.

Paul de Leeuw. Beeld ANP
Paul de Leeuw.Beeld ANP

De Leeuw zelf zegt in een persbericht dat hij praat met een aantal partijen ‘die spannend zijn en me weer een nieuw soort energie geven’. ‘Eén ding weet ik zeker: het wordt geen reisprogramma.’

Na het stoppen van de satirische show De Kwis zoekt De Leeuw naar een rol in een programma waar hij niet ‘de kar hoeft te trekken’. ‘Ik ben BNNVara dankbaar voor alles wat ik heb kunnen maken. Succesvol en minder succesvol.’

De Leeuw begon zijn carrière in 1986 bij de KRO op Radio 3, met het radioprogramma Lieve Paul, waarin hij relatieproblemen van luisteraars probeerde op te lossen. Eind jaren tachtig stapte hij over naar de Vara, waar hij het ochtendprogramma De Leeuw Wordt Wakker op Radio 3 maakte. Zijn eerste tv-programma was Snelbinder (KRO). Daarna werd hij presentator van Sterrenslag (Avro).

In 1990 kreeg hij zijn eerste eigen tv-programma bij de Vara, De Schreeuw van De Leeuw. Hierin deed hij de typetjes Annie en Bob de Rooy, die later een eigen speelfilm kregen, Filmpje. Ook interviewde hij René Klijn in een beroemde uitzending over aids. De Leeuw werkte toen al samen met zijn vaste pianist Cor Bakker. In 1994 werd het programma genomineerd voor de Gouden Televizierring.

Prijzen won De Leeuw genoeg. Hij kreeg in 1993 de Zilveren Nipkowschijf voor De Schreeuw van de Leeuw en in 2004 nog een keer voor PaPaul. Hij won drie keer op rij de Zilveren Televizier-Ster voor beste mannelijke televisiepersoonlijkheid (2006, 2007, 2008), de Gouden Televizier-Ring voor Mooi! Weer de Leeuw in 2008 en de Gouden Stuiver voor Pauls Puber Kookshow. In 2016 ontving hij de Beeld en Geluid Oeuvre Award.

‘Paul heeft een onstuitbare energie en is altijd op zoek naar nieuwe wegen’, zegt Robert Kievit, mediadirecteur BNNVara. ‘Van het opzienbarende en ontregelende De Schreeuw van de Leeuw tot de hilarische comedy Seth en Fiona, van het spraakmakende en vaak ontroerende Mooi! Weer de Leeuw tot een live aflevering van Lekker Laat, die zich op de fiets afspeelde.’

De Leeuw staat erom bekend dat hij veel improviseert en zijn gasten en publiek graag spottend ondervraagt. Hij zoekt vaak de controverse op en heeft tal van spraakmakende tv-momenten veroorzaakt (zie onderaan artikel). De laatste jaren sloegen zijn grote avondshows steeds minder aan. Deze zomer is hij bij BNNVara nog te zien als presentator van Ranking the Stars, vanaf 15 juli op NPO 3.

6 bijzondere tv-momenten van Paul de Leeuw

1989. De Leeuw is te gast bij Sonja Barend ter gelegenheid van zijn theatershow. Barend heeft een stel dames uitgenodigd die bij zijn voorstelling waren en die door De Leeuw uit de zaal werden gezet. In de talkshow zetten ze de ruzie voort.

1992. Gordon is te gast bij De Schreeuw van De Leeuw. Fan Kees, een klein jongetje, komt een liedje zingen. De Leeuw begint het jongetje minutenlang af te zeiken.

1992. René Klijn is te gast bij De Schreeuw van de Leeuw. Paul de Leeuw en Klijn zingen samen Mr. Blue. Minder dan een jaar later overlijdt Klijn.

2008. Een veganistische streaker (‘Stop dierenleed’, staat op zijn borst geschreven) overvalt De Leeuw op het podium bij Mooi! Weer De Leeuw. ‘Vlees is moord!’, schreeuwt hij. Paul de Leeuw rukt daarna de onderbroek van de man af.

2008. Adele, destijds net doorgebroken, zingt met Paul de Leeuw een combinatie van Make Me Feel My Love en Zo puur kan liefde zijn. Later kwam ze nog eens met hem zingen tijdens een uitzending ter ere van zijn 25-jarig jubileum.

2013. Paul de Leeuw drinkt live op tv moedermelk in het programma Langs de Leeuw.

Meer over