Patstelling na verkiezingen in Suriname

De verkiezingsuitslag in Suriname heeft donderdag, na het tellen van 86 procent van de stemmen, voor een politieke patstelling gezorgd. Geen van de presidentskandidaten kan de benodigde tweederde meerderheid verwerven om gekozen te worden...

Video: Nieuw Front aan kop

De regeringscoalitie Nieuw Front van president Venetiaan blijft de grootste partij. Met 23 zetels verliest Nieuw Front wel tien zetels. De NDP van ex-legerleider Bouterse behaalt vijftien zetels, een winst van acht. De VVV van oud-president Wijdenbosch wordt de derde partij met zes zetels.

De A Combinatie, een verbond van partijen van bosnegers die in oud-leider Ronnie Brunswijk van het Jungle Commando hun meest opvallende vertegenwoordiger hebben, moet het doen met vier zetels. De A1, het partijblok van presidentskandidaat Monique Essed-Fernandes, blijft steken op drie zetels. De verwachting is dat de uitslag niet meer zal veranderen na het tellen van de laatste stemmen.

In het Surinaamse kiesstelsel moet de president met tweederde meerderheid van het parlement, 34 van de 51 zetels, worden gekozen. Pas daarna kan het staatshoofd met de vorming van een regering kan beginnen.

Geen enkele partij heeft met deze uitslag kans die tweederde meerderheid te halen. Een dergelijke situatie heeft zich in de politieke geschiedenis van Suriname nog niet eerder voorgedaan. Politici en grondwetsdeskundigen moeten aangeven hoe uit de patstelling te komen.

Nieuw Front (NF), dat geen presidentskandidaat heeft benoemd, is zelfs zijn meerderheid in het parlement kwijt. Om te kunnen worden voorgedragen voor het presidentschap, zijn zeven zetels nodig. Alleen Bouterse voldoet aan die norm.

DP-voorzitter Dési Bouterse vindt de voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen ‘verrassend’. Het resultaat in een paar kiesdistricten is tegengevallen, maar over het geheel genomen is de leider van de NDP redelijk tevreden. Dat heeft hij in zijn partijcentrum in Paramaribo tegen de staatstelevisie STVS gezegd.

De Surinaamse politiek heeft groot staatsmanschap nodig om een oplossing te vinden voor de huidige situatie, zei de Surinaamse politicoloog Jack Menke, die in de nacht van woensdag op donderdag bij de staatstelevisie het tellen van de stemmen volgde.

Menke constateert een onmiskenbare trend in het stemmenverlies van het NF sinds de verkiezingen van 1991. ‘Het NF heeft zich steeds verkeken op het aantal zetels dat het kreeg.’

De verkiezingsuitslag wordt pas officieel, nadat het Centraal Hoofdstembureau hem heeft vastgesteld. Dat kan enkele dagen duren. Het Onafhankelijk Kiesbureau moet die uitslag dan certificeren, ofwel bindend verklaren.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal Suriname niet bezoeken als Bouterse tot president wordt gekozen. De bewindsman wil in het najaar Paramaribo bezoeken. ‘Maar als er nog geen regering is gevormd of Bouterse is president gaat de reis niet door,’ aldus de bewindsman donderdag. Bot wilde nog geen reactie geven op de voorlopige uitslag.

Meer over