Patstelling in Hongarije en 25 jaar Photoshop

Leesvoer voor tijdens uw lunchpauze: patstelling in Hongarije tussen de politie en een trein vol migranten en de politie duurt voort, IS heeft opnieuw verwoestingen aangericht in de ruïnes van Palmyra en hoogtepunten uit 25 jaar Photoshop.

Demonstranten bij de stilstaande trein in Hongarije Beeld AFP
Demonstranten bij de stilstaande trein in HongarijeBeeld AFP

De ochtend in vogelvlucht

- De patstelling in Hongarije tussen een trein vol migranten en de politie duurt voort.

- Islamitische Staat heeft opnieuw verwoestingen aangericht in de ruïnes van Palmyra.

- Woensdagavond brengt de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) een speciale thema-avond over de crisis gepresenteerd vanuit de studio van het programma Pauw.

- De vluchtelingenstroom naar Europa is eindeloos, en als de Europese Unie niet snel zijn grenzen gaat beschermen, zullen nog tientallen miljoenen vluchtelingen komen, waarschuwt de Hongaarse premier Viktor Orban.

- Volgens de Britse krant The Telegraph gaat Groot-Brittannië duizenden vluchtelingen uit Syrië opnemen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Op de opiniepagina's heeft Marin Licina naar aanleiding van het nieuws dat masteropleidingen strenger gaan selecteren aan de poort een advies voor zesjesstudenten. 'Als je kiest voor een studie en daarna een (top)masterstudie ambieert, moet je dingen als hobby's, bier drinken of reizen soms links laten liggen. Je bent als slimme, jonge Nederlander immers verantwoordelijk voor je eigen toekomst', aldus Licina, die afgestudeerd is aan de TU Delft en studeerde aan Harvard, Stanford en MIT. Wat vindt u?

Een vloek of een zegen; Photoshop is niet meer weg te denken uit de fotografie. Het fotobewerkingsprogramma bestaat 25 jaar. Kunstenaars Danielle Kwaaitaal en Carla van de Puttelaar over de revolutie die het fotobewerkingsprogramma in hun werk heeft veroorzaakt. Plus: hun zeven Photoshophoogtepunten (zoals Thank You Thighmaster van Inez van Lamsweerde hiernaast). (+)

Misschien herkenbaar: dat bij het eten van een broodje filet americain de gedachten automatisch richting een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde gaan. Dat overkwam ook columnist Peter Buwalda (+): 'Ik vouwde mijn broodje open. De filet had een kleur, dat zal ik niet bestrijden, maar het viel nog niet mee om die kleur terug te vinden in Van Dale.'

En verslaggeefster Karolien Knols neemt u mee naar Nuenen, het Brabantse dorpje waar Vincent van Gogh onder andere De Aardappeleters schilderde. Het dorp is verdeeld over de komst van een beeld. En dan is er nog dat hardnekkige gerucht over de nazaten van de boerenfamilie: is Vincent van Gogh hun overgrootvader? (+)

Kwaaitaal: 'Ik hou van ingetogen en vervreemdend werk, zoals de iconische serie Thank You Thighmaster uit 1993 van Inez van Lamsweerde. Met dit werk heb ik een speciale band, een jaar eerder maakte ik mijn digitale Bodyscapes. Dit werk is niet met Photoshop gemaakt. Wel met de voorloper van Photoshop; de Paintbox-computer.' Beeld Boijmans van Beuningen
Kwaaitaal: 'Ik hou van ingetogen en vervreemdend werk, zoals de iconische serie Thank You Thighmaster uit 1993 van Inez van Lamsweerde. Met dit werk heb ik een speciale band, een jaar eerder maakte ik mijn digitale Bodyscapes. Dit werk is niet met Photoshop gemaakt. Wel met de voorloper van Photoshop; de Paintbox-computer.'Beeld Boijmans van Beuningen
De Aardappeleters Beeld Van Gogh Museum
De AardappeletersBeeld Van Gogh Museum

Grabbelton internet

Leestip van Ronald Giphart op Twitter: 'Schrijver Rob van Essen schreef een even hilarisch als ontroerend verhaal over zijn bezoek aan de koning en Maxima'

We lezen: 'Ook mag als bekend worden verondersteld dat de genodigden geacht worden niet uit de school te klappen over wat op dergelijke avonden plaatsvindt. Ik zal mij niet aan die afspraak houden. Nodig dan géén schrijvers uit.'

Sleur, routine, roept-u maar iets. Deze docent houdt er in ieder geval een aardig identiek ochtendritueel op na. Deze leerling filmde dagenlang de binnenkomst van de leraar, wat een gifjes-achtig filmpje oplevert - maar dan iedere keer met een nieuw shirt. Kijkt u maar:

'Superman Toy Taped to a Flying Drone Is Cooler Than Any Movie', kopt Details.com. En eerlijk gezegd kunnen wij het niet beter verwoorden. We willen dan gelijk maar even van de gelegenheid gebruik maken om filmer Barry Craig te complimenteren met zijn muziekkeuze.

Vrijdag = gifjesdag, toch? Ok.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over