NieuwsSyrië

‘Patrouilledrama’ in Syrië mondt uit in beschieting tussen Amerikanen en Syriërs

Amerikaanse militairen zijn woensdag in Noord-Oost Syrië klemgereden en beschoten door Syrische regeringsstrijders. De Amerikanen schoten terug ‘uit zelfverdediging’. Daarbij is een Syrische burger gedood. Vervolgens raakten ook Russische militairen bij het incident betrokken.

Een konvooi van het Amerikaanse leger aan de grenzen van Qamishli in het noorden van Syrië.  Beeld AFP
Een konvooi van het Amerikaanse leger aan de grenzen van Qamishli in het noorden van Syrië.Beeld AFP

Het incident betreft een escalatie van wat inmiddels lokaal bekendstaat als ‘het patrouilledrama’. Daarbij snijden Russische, Amerikaanse, Turkse en Syrische legerkonvooien elkaar de pas af op en rondom de strategisch belangrijke snelweg M4, de enige in de Koerdische regio van Syrië die geschikt is voor zware militaire transporten.

Conflicten waarbij de Russen en de Amerikanen elkaar van de M4 proberen te rijden, ‘hebben we al vaak gezien’, aldus de Amerikaanse Syrië-gezant James Jeffrey. Maar nog niet eerder kwam het tot een grondgevecht tussen Amerikaanse militairen en Syrische regeringsstrijders.

Het incident had woensdag plaats toen een Amerikaanse legerpatrouille met vier voertuigen een controlepost van pro-Assad strijders wilde passeren bij het dorp Khirbet Amo, onderweg naar Qamishli. Die stad is de zetel van het Koerdische bestuur in Syrië, maar wordt ook deels gecontroleerd door het leger van Assad.

Op video’s van het incident, die zowel door Koerdische journalisten als Syrische regeringsmedia zijn verspreid, is te zien hoe de Amerikanen de weg wordt versperd door overdwars geparkeerde auto’s, regimestrijders in camouflagekledij en mannen in burger.

Drie Amerikaanse militairen verlaten te voet één van hun zwaarbepantserde MRAP-voertuigen. Een militair probeert de zaak te kalmeren door in het Engels ‘back off’ tegen de Syriërs te zeggen. Er lijkt ook een woordenwisseling te zijn in het Arabisch. Dan openenen Syriërs in burger het vuur op de Amerikanen.

In een verklaring laat de anti-IS-coalitie weten dat de Amerikanen terugvuurden ‘uit zelfverdediging’. Daarbij kwam volgens het Syrische staatspersbureau Sana een dorpeling om het leven. Ook arriveerde er een Russische militaire patrouille. De rol van Rusland – een bondgenoot van president Assad – is niet duidelijk. Uiteindelijk konden de Amerikanen ongedeerd terugkeren naar hun basis.

Khirbet Amo is sinds jaar en dag in handen van strijders van Assad. Zij zien de Amerikanen als bezettingsmacht.

Meer over