Patiëntenstop door budgettekort

AMSTERDAM - Tientallen verzekerden van Achmea zijn de dupe geworden van inkoopafspraken die de verzekeraar heeft gemaakt met het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk. Het ziekenhuis weigert sinds het begin van deze maand dagelijks vijf tot tien patiënten omdat het geld voor dit jaar al op is.

Volgens het TweeSteden Ziekenhuis heeft Achmea te weinig zorg ingekocht bij het Brabantse ziekenhuis. Het ziekenhuis zegt in november al aan de bel te hebben getrokken, omdat het plafond van het afgesproken budget in zicht kwam. Maar Achmea zou niet meer willen betalen.

Volgens een woordvoerster lopen de patiënten geen gevaar. Alleen nieuwe patiënten die geen acute zorg nodig hebben, worden geweigerd. Hun wordt gevraagd in januari terug te komen of zich door Achmea te laten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.

Achmea zegt volkomen overvallen te zijn door de beslissing van het ziekenhuis patiënten te weigeren en vanmorgen met de directie in overleg te gaan. 'We weten niet eens om hoeveel patiënten het gaat. Als blijkt dat het ziekenhuis kan aantonen dat het zich aan de afspraken heeft gehouden, zijn wij natuurlijk bereid tot een oplossing te komen', aldus een woordvoerster. 'Maar dan kan het ziekenhuis beter met ons in gesprek gaan in plaats van bij de deur patiënten weigeren.'

De patiëntenorganisatie NPCF vindt het 'ongehoord' dat patiënten de dupe worden van afspraken tussen het ziekenhuis en de verzekeraar. 'Patiënten horen niets te merken van inkoopafspraken', aldus een woordvoerster. Zorgverzekeraar ONVZ sluit zich aan bij de kritiek. 'Verzekerden betalen een flinke premie en hebben er recht op dat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben', aldus bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg.

ONVZ waarschuwt al langer voor de risico's van productieafspraken tussen verzekeraars en ziekenhuizen. 'Het is goed dat er op de kosten wordt gelet, maar er wordt nu zo hard op prijs gestuurd dat de patiënt de dupe wordt. Dat kan niet de bedoeling zijn', aldus Kleijnenberg. De verzekeraar weigert in tegenstelling tot grote branchegenoten als Achmea, CZ, Menzis en UVIT, budgetafspraken te maken met ziekenhuizen. 'Als achteraf blijkt dat er meer zorg is geleverd dan afgesproken, dan moeten we gewoon meer betalen.'

Achmea wijst erop dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen dit jaar een convenant hebben getekend waarin alle partijen zich verplichten 'meer zorg te leveren voor minder euro's'. 'Die keuze leidt tot deze productieafspraken waaraan alle partijen zich te houden hebben', aldus de woordvoerster.

Volgens het TweeSteden Ziekenhuis heeft Achmea zich bij de afspraken voor 2011 gebaseerd op een groei van 1 procent, terwijl het landelijk groeipercentage 2,5 procent bedraagt. Vanwege deze irreële raming weigert het ziekenhuis nu op te draaien voor de extra kosten.

undefined

Meer over