Nieuwsbrief15 februari 2019

Patiëntdossiers in te zien door lek bij ziekenhuis OLVG | Op de zolder van Mies komt soldaat César letter voor letter weer tot leven

Terwijl u sliep

Patiëntdossiers in te zien door lek bij ziekenhuis OLVG
Studenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG hebben al jarenlang veel te ruime toegang tot de elektronische dossiers van nagenoeg alle patiënten die het ziekenhuis de afgelopen vijftien jaar hebben bezocht.

Daniele Gatti in 2016. Beeld Sanne de Wilde
Daniele Gatti in 2016.Beeld Sanne de Wilde

Bestuursvoorzitter KCO: ‘Onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen Gatti was beter geweest’
Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) had beter een onafhankelijk onderzoek kunnen laten uitvoeren om te beoordelen of het afscheid moest nemen van dirigent Daniele Gatti. Dat heeft bestuursvoorzitter Wiet Pot gezegd tijdens een besloten personeelsbijeenkomst op 30 januari, een half jaar na Gatti’s vertrek. Vier KCO-musici verklaren dat aan de Volkskrant.

De succesvolle strijd tegen fosfaat leidt ertoe dat er onbedoeld te veel stikstof wordt uitgestoten
De succesvolle Nederlandse strijd tegen de fosfaatproductie in de landbouw leidt ertoe dat een andere meststof, stikstof, onbedoeld nog te veel wordt uitgestoten. De totale hoeveelheid vrijgekomen stikstof uit dierlijke mest daalde weliswaar, maar is nog steeds hoger dan in de Europese Unie is afgesproken.

Waarom mocht Amazon zich niet vestigen in New York?
Na felle protesten tegen de voorgenomen vestiging van een hoofdkantoor van Amazon, houdt de online-gigant de eer aan zichzelf. Waarom kwamen New Yorkers in het geweer?

Vandaag in het nieuws

Op de zolder van Mies komt soldaat César letter voor letter weer tot leven
De Franse buurman van Mies Haage had op zolder nog wat brieven liggen uit de Eerste Wereldoorlog. Wilde ze die misschien een keer zien? Het was het begin van vijftien jaar onderzoek naar meer dan 3.000 oude brieven, die Haage stuk voor stuk ontcijferde.

César Vincent in zijn soldaten­uniform, ­nazomer 1914. Beeld Sas Schilten
César Vincent in zijn soldaten­uniform, ­nazomer 1914.Beeld Sas Schilten

Het patiëntendossier van een vriendin? Van een bekende Nederlander? Filosofiestudente Laura kon alles zien
De medische dossiers van honderdduizenden patiënten van het OLVG in Amsterdam waren jarenlang toegankelijk voor medewerkers die ze niet mochten inzien. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Hoe kon het grootste ziekenhuis van Nederland zo slordig zijn?

Spindoctor Seumas Milne is nog corbynistischer dan Jeremy Corbyn zelf
Groot is de druk van zijn partijgenoten om een eurogezinde koers te gaan varen, maar Labourleider Jeremy Corbyn luistert liever naar zijn spindoctor, de marxistisch georiënteerde oud-Guardian journalist Seumas Milne. Het was dan ook deze Raspoetin die onlangs met Corbyn voor overleg meeging naar 10 Downing Street, in plaats van de Brexitwoordvoerder.

Baudet: klimaatbeleid kost 1.000 miljard #kloptditwel
‘1000 miljard, 1000 miljard!’, Thierry Baudet houdt maar niet op over dit bedrag. Want zo veel zou volgens hem het Nederlandse klimaatbeleid kosten. Maar klopt dit wel? Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans rekent met Baudet mee en laat zien dat de politicus de feiten niet op een rij heeft.

Aan boord, Willem Frederik Piek, ca. 1892 - ca. 1893. Beeld Rijksmuseum
Aan boord, Willem Frederik Piek, ca. 1892 - ca. 1893.Beeld Rijksmuseum

#Herkenbaar? Hoe de eerste ‘Instagrammers’ in de 19de eeuw al snapshots en selfies maakten
Rond 1890 ontdekten welgestelde amateurs de fotografie. In feite waren zij de eerste Instagrammers, zegt Mattie Boom, die op het onderwerp promoveerde. De 19de-eeuwers experimenteerden met de techniek, reisden de wereld over en zagen hun foto’s als statussymbool.

Margriet Oostveen: Jawel, we gaan tegen heug en meug weer duurzaam leren zijn
Margriet Oostveen schrijft over de klimaatcampagne van Milieu Centraal en denkt terug aan de jaren zeventig - want wie in die tijd opgroeide in een links gezin kende de voornaamste duurzaamheidstips van Milieu Centraal allang. En wie toevallig in Brabant woonde (net als verslaggeefster Oostveen) herkent het roemruchte De Kleine Aarde waarschijnlijk ook wel.

Het eerste klimaatneutrale huis van Nederland nu. Beeld
Het eerste klimaatneutrale huis van Nederland nu.Beeld
Meer over